Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pred tajskimi dečki dolgo reševanje iz jame

Bangkok, 3. julija - Potem ko so včeraj po devetih dneh reševalci prišli do 12 tajskih dečkov in njihovega trenerja, ki so ujeti v jami na severu Tajske, so jim dostavili hrano in zdravila ter vzpostavili telefonsko povezavo. Tako bodo lahko prvič komunicirali s starši, pa tudi oblastmi.

Tajska, Chiang Rai.
12 dečkov tajskega mladinskega nogometnega moštva in njihovega trenerja so našli žive, potem ko so bili devet dni ujeti v poplavljeni jami na severu Tajske.
Foto: Xinhua/STA

Njihovo reševanje zna trajati dolgo, morda tedne, če ne mesece, saj je jama kljub znižanju gladine vode še vedno pod vodo, opozarjajo poznavalci. Če se bo izkazalo, da reševanje s potapljači ne bo mogoče, obstaja tudi možnost, da bi zvrtali luknjo na stropu jame, skozi katero bi jih rešili. Lahko bi tudi počakali, da se voda umakne in bi nato sami odkorakali iz jame. Vendar pa je to manj verjetno, saj ta teden napovedujejo nove močne padavine.

Oblasti pravijo, da je sedaj prioriteta njihova rehabilitacija. Ne želijo pa govoriti o konkretnih časovnih okvirih reševanja.

vr/blm/vr
© STA, 2018