Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Znanost nad mite o prehrani: Ali kristalizacija medu kaže na slabšo kakovost in neavtentičnost?

Ljubljana, 23. junija - Tudi okoli medu obstaja kar nekaj mitov, kot denimo da je avtentičen med le tekoč ali pa le tisti, ki kristalizira. A znanstvenica Mojca Korošec z biotehniške fakultete opozarja, da je hitrost kristalizacije odvisna od vsebnosti vode v medu, od razmerij med fruktozo in glukozo v medu ter vrste medu.

Podčetrtek, hotel Sotelia.
Cvetlični med.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

A to ne pomeni, da ne obstajajo ponaredki medu. Rezultati nadzora medu na ameriškem trgu so pokazali, da gre v 75 odstotkih medu pravzaprav za ponaredke. Tako so na internetu recepti, kako izdelati med.

Pogosti miti o medu so povezani tudi z njegovimi domnevnimi zdravilnimi učinki. Koroščeva pritrjuje, da so v medu prisotni encimi, ki lahko pospešujejo celjenje ran pri opeklinah, poškodbah in boleznih. A da bi za med uporabljali določene zdravstvene trditve, takih dokazov še ni, je dodala.

ago/tz
© STA, 2018