Z naborom Luka Dončić odpira novo poglavje v slovenski košarki

Ljubljana, 20. junija - Ob 1. uri zjutraj v noči iz četrtka na petek se bo v dvorani Barclays v Brooklynu začel nabor lige NBA. Košarkarski strokovnjaki ga napovedujejo kot enega najbolj kakovostnih v zadnjih letih ter hkrati kot najbolj nepredvidljivega v zgodovini. Zanimiv bo tudi za Slovenijo, saj bo tam eden glavnih zvezdnikov 19-letni Ljubljančan Luka Dončić.

Srbija.
Slovenski košarkar Luka Dončić.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nabor ali "draft" je po domače tržnica košarkarjev, ki se želijo preizkusiti v najmočnejši ligi na svetu. Omejen je po starosti, saj se nanj lahko prijavijo igralci, ki zaključijo šolanje oziroma dopolnijo 19 let in niso starejši od 22 let, hkrati pa ima cel kup lastnih pravil. Od tega, kdo ima prvi pravico izbora, kar se določa z žrebom, do tega, da ima vsak izbor že vnaprej določeno plačo za prva štiri leta, ali pa da se o usodi igralcev pogovarjajo managerji in klubi podobno kot branjevke na tržnici.

Nabor, ki v ligi NBA poteka od 1947, je v ZDA predvsem velik posel oziroma šov. Letošnjega bo v neposrednem prenosu prenašala televizijska postaja ESPN, ki je lani z medmrežnimi gledalci zabeležila rekordno gledanost. V primerjavi z letom prej je ta poskočila za več kot 100 odstotkov; nabor 2017 si je v neposrednem televizijskem prenosu v ZDA ogledalo 3,5 milijone gledalcev ali 16 odstotkov več kot leto prej.

Skoraj zagotovo bo letos padel nov rekord, saj so nanj prijavljeni zelo kakovostni igralci, hkrati pa do zadnjih minut pred začetkom prireditve ne bo znan vrstni red izbora igralcev. Strokovnjaki pravijo, da bi lahko letošnja zasedba celo presegla do zdaj najbolj kakovosten nabor iz leta 2003, na katerem so bili med drugimi LeBron James, Dwyane Wade, Carmelo Anthony in Chris Bosh.

Na žrebu "štartnih številk" ali vrstnega reda izbora je številko ena dobil Phoenix, drugi bo izbiral Sacramento, tretja Atlanta, četrti Memphis, peti Dallas, ... Vsak izbor oziroma igralce ima že vnaprej določeno plačo za prva štiri leta. Tako bo najvišje izbrani v prvi sezoni prejel 5,8 milijonov dolarjev, v drugi sezoni 6,9, v tretji 8,1 in v četrti še za dobrih 26 odstotkov več kot v prejšnji. Drugi izbor bo v prvi sezoni dobil 5,2 milijona dolarjev, tretji izbor 4,7, četrti 4,2 in peti 3,8 milijona dolarjev.

Številka nabora ima tako prestižni značaj kot finančni učinek. S predvidevanji se ukvarjajo košarkarski strokovnjaki in mediji, na koncu pa o temu odločajo menedžerji in klubi v medsebojnih pogovorih na štiri oči. Največ možnosti za prvo mesto ima 220 centimetrov visoki center z Bahamov DeAndre Ayton, na vrhu projekcij pa je Luka Dončić edini nekoliko nižji igralec. Zaradi telesne višine so namreč na NBA tržnici več vredni visoki igralci, kot so Marvin Bagley III (211 cm), Mohamed Bamba (216 cm), Michael Porter Jr. (213 cm) ali Jaren Jackson Jr. (211 cm).

Luka Dončić se po projekcijah trenutno giblje med drugim in petim mestom. Ne bo pa edini igralec, ki bo na naboru zanimiv za slovenske ljubitelje košarke. Med 69 igralci bo tudi ukrajinski košarkar afriških korenin Jusuf Sanon, ki je letos igral v dresu Petrola Olimpije.

Dončić bo hkrati dvanajsti Slovenec na naboru lige NBA. Pot je začel tlakovati Marko Milič, ki je bil leta 1997 triintrideseti izbor Philadelphie. Milič je nato dve leti igral za Phoenix Suns in kasneje kariero nadaljeval v Evropi.

Preko velike luže so mu sledili Radoslav Nesterović, Primož Brezec in Boštjan Nachbar, ki je zaenkrat še slovenski rekorder na izboru. Leta 2002 ga je Houston izbral kot petnajstega po vrsti. Do leta 2008 so na vrsto prišli še Sani Bečirović, Saša Vujačić, Beno Udrih, Erazem Lorbek, Uroš Slokar in Goran Dragić, ki ga je San Antonio izbral kot 45. Zadnji Slovenec na draftu pa je bil lani Vlatko Čančar (Denver, 49.).

Ne glede na to, na katerem mestu bo pristal Luka Dončić, je jasno, da bo Ljubljančan tudi v ligi NBA velik zvezdnik. V Evropi je osvojil praktično vse, kar se je dalo. Je evropski prvak s Slovenijo, evropski klubski prvak z Real Madridom, španski prvak ter hkrati MVP evrolige in španskega prvenstva. Številka ena na naboru bi bila novo veliko priznanje v njegovi karieri, a Američani so vendarle svet zase in tam je vse mogoče. Nenazadnje je bil tudi najboljši košarkar v zgodovini, Micheal Jordan, na naboru leta 1984 izbran šele kot tretji.

zzb/gj
© STA, 2018