Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Znanost nad mite o prehrani: Ali je vino dejansko dobro za kri in prebavo?

Ljubljana, 26. maja - Stari rek pravi, da je rdeče vino dobro za kri. A strokovnjakinja za vina z biotehniške fakultete Tatjana Košmerl opozarja, da bi morali spiti okoli 40 litrov rdečega vina na dan, da bi to vplivalo na vsebnost železa v naši krvi. To je seveda daleč od priporočene količine 1,4 decilitra vina na dan, ki pa dokazano zdravilno deluje na naše telo.

Ljubljana.
Vino, steklenica, vinski kozarec.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Večina zdravilnih učinkov v vinu se pripisuje fenolnim spojinam, ki omejujejo pojav srčno-žilnih in nevrodegenerativnih bolezni.

Mit o tem, da od slabega vina glava boli, od dobrega pa ne, je iz trte izvit, pravi Košmerlova. V osnovi nas v veliki večini lahko boli glava od vina, ki ima več žvepla.

Nekateri vinarji se pri predelavi grozdja in pridelavi vina ravnajo tudi po luni. Košmerlova je priznala, da v določeni meri lahko to vpliva na kakovost, večinoma pa je to trženjska zgodbica.

ago/apo/apo
© STA, 2018