Med 1600 kandidati za 90 poslanskih mest tudi študenti, upokojenci in brezposelni

Ljubljana, 17. maja - Za 90 poslanskih mest se na tokratnih državnozborskih volitvah poteguje 1637 kandidatov. Na ponovno izvolitev računa 68 poslancev iztekajočega se sklica DZ, v parlament pa želi tudi 12 županov in dva evropska poslanca. Na kandidatnih listah je kar nekaj brezposelnih, upokojencev in študentov, poslanski kandidati pa štejejo od 18 do 88 let.

Ljubljana.
Državni zbor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V osmih volilnih enotah je na 25 kandidatnih listah 1632 kandidatov, pet pa se jih poteguje za izvolitev za poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Pri vložitvi kandidatnih list so morale stranke upoštevati 35-odstotne spolne kvote, tako da je med vsemi kandidati nekaj več kot 700 žensk.

Večina od 90 poslancev aktualnega sklica si želi ponovne izvolitve, saj jih na listah parlamentarnih strank kandidira 68.

Med ministri aktualne vlade, ki opravlja tekoče posle, se jih bo za poslanski sedež potegovala polovica. Poleg predsednikov koalicijskih strank Mira Cerarja (SMC), Karla Erjavca (DeSUS) in Dejana Židana (SD) so to še Zdravko Počivalšek, Anja Kopač Mrak, Peter Gašperšič, Tone Peršak in Irena Majcen.

V volilno tekmo sta vstopila tudi dva evropska poslanca. Na listi SDS kandidira Patricija Šulin, na listi SLS pa Franc Bogovič. Če bosta izvoljena, se bosta morala od sedeža v Evropskem parlamentu posloviti, saj funkciji nista združljivi.

Enako velja za 12 županov, ki se potegujejo za poslansko funkcijo. Poleg predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki županuje v Kamniku, bi županski stolček za poslanskega med drugim zamenjali bohinjski župan Franc Kramar in župan Komna Marko Bandelli (oba na listi Stranke Alenke Bratušek) ter litijski župan Franc Rokavec (SLS).

Sicer pa kandidati prihajajo z različnih poklicnih področij. Med njimi je kar nekaj pravnikov in ekonomistov, direktorjev družb in predsednikov uprav, visokošolskih učiteljev in visokih državnih uradnikov. Za poslansko funkcijo kandidira tudi precej zdravnikov, zobozdravnikov, učiteljev, novinarjev in umetnikov. Na kandidatnih listah so se znašli še kmetovalci, kuharji, natakarji, pismonoše, taksisti in gasilci, med kandidati pa najdemo tudi zdravilca, tetoverja in stevardeso.

Je pa na listah tudi precej brezposelnih kandidatov, in sicer 94. Aktivno življenje pa si želi podaljšati 262 upokojencev, ki se potegujejo za poslanske stolčke. Na listah političnih strank se je znašlo še 44 študentov in šest dijakov.

Raznolika je tudi njihova izobrazbena struktura. Med kandidati je 60 doktorjev znanosti, devet pa jih je zaključilo le osnovno šolo.

Tudi zastopanost kandidatov glede na starostno strukturo je pestra. Najstarejša kandidatka je 88-letna Emilija Trbič, ki jo je na svojo listo uvrstila Piratska stranka Slovenije. Na Listi novinarja Bojana Požarja pa kandidira 18-letni Luka Požar, ki je najmlajši poslanski kandidat.

mo/moz
© STA, 2018