Pred vrati prva obeležitev svetovnega dneva čebel

pripravila Nadja Podobnik

Ljubljana, 14. maja - Slovenija se pripravlja na obeležitev prvega svetovnega dneva čebel, 20. maja, ki so ga decembra lani razglasili Združeni narodi. Zamisel o razglasitvi tega dneva je vzklila pri Čebelarski zvezi Slovenije, podprla jo je slovenska vlada, pobuda pa je naletela na široko podporo po svetu. Sledi kronologija pomembnejših dogodkov na tej poti.

Ljubljana
Čebela, kranjska sivka.
Foto: STA
Arhiv STA

26. 9. 2014 - Čebelarska zveza Slovenije je napovedala, da bo Združenim narodom (ZN) predala pobudo, naj 20. maj, rojstni dan Antona Janše, ki velja za začetnika modernega čebelarstva, razglasi za svetovni dan čebel.

2. april 2015 - Vlada je sprejela pobudo Čebelarske zveze Slovenije za razglasitev svetovnega dneva čebel pri ZN. Sklenila je, da bo podporo ideji iskala prek stalnega predstavništva pri ZN in stalnega predstavništva pri Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), kmetijsko ministrstvo bo pobudo predstavilo na evropski ravni, na čebelarskih dogodkih pa bo podporo iskala tudi čebelarske zveze.

16. april 2015 - Slovenija je v Evropskem parlamentu predstavila pobudi o evropskem medenem zajtrku in svetovnem dnevu čebel. Ob tem je okoli sto slovenskih čebelarjev v Bruslju opozorilo, da brez čebel ni življenja.

11. maj 2015 - Slovenija je na zasedanju kmetijskih ministrov EU v Bruslju predstavila pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Pobuda je v EU naletela na močno podporo, tudi pri komisarju za kmetijstvo in razvoj podeželja Philu Hoganu.

10. junij 2015 - Pobudo so predstavili predsedujočim državam regionalnim skupin FAO, podprl jo je generalni direktor FAO Jose Graziano da Silva.

17. september 2015 - Generalna skupščina mednarodne federacije čebelarskih zvez Apimondia je na kongresu v Južni Koreji soglasno podprla pobudo slovenskih čebelarjev za razglasitev svetovnega dneva čebel.

8. april 2016 - Ob robu zasedanja odbora za kmetijstvo OECD v Parizu je kmetijskemu ministru Dejanu Židanu več držav dalo podporo razglasitvi svetovnega dneva čebel.

20. maj 2016 - Generalni direktor FAO Jose Graziano da Silva je ob obisku v Sloveniji izrazil prepričanje v uspeh pobude za razglasitev svetovnega dneva čebel.

22. september 2016 - Na poslopje slovenske vlade so v podporo razglasitvi svetovnega dneva čebel postavili čebelnjak z dvema panjema.

29. september 2016 - O slovenski pobudi za razglasitev svetovnega dneva čebel je v Rimu razpravljal odbor za kmetijstvo FAO, pri čemer je pobudo podprlo vseh 194 članic FAO.

6. december 2016 - Pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel je podprl še Svet FAO.

15. maj 2017 - Slovenija je v okviru prizadevanj za razglasitev svetovnega dneva čebel na sedežu Evropske komisije v Bruslju odprla interaktivni paviljon Čebelji svet, ki predstavlja čebelo.

5. julij 2017 - Slovenija je na zasedanju FAO v Rimu dobila soglasno podporo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Po zaključku obravnave na FAO je generalni direktor FAO o sprejetju resolucije obvestil generalnega sekretarja ZN.

17. november 2017 - Odbor Generalne skupščine ZN, pristojen za finance in gospodarstvo, je soglasno podprl predlog resolucije o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel. Resolucijo so nato predali v formalno potrditev na Generalni skupščini ZN. Pobudo so podprle vse države sveta, dodatno pa se je 115 držav, med njimi vse članice EU, ZDA, Kitajska, Rusija in Brazilija, odločilo za kosponzorstvo resoluciji.

20. december 2017 - ZN so 20. maj razglasili za svetovni dan čebel.

uk/bdo
© STA, 2018