Bruselj priporoča začetek pogajanj z Makedonijo in Albanijo

Bruselj/Strasbourg, 17. aprila - Evropska komisija je danes priporočila začetek pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo, je sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini ob predstavitvi širitvenega svežnja v Strasbourgu. Odločitev morajo sicer sprejeti članice unije s soglasjem, predvidoma bodo o tem odločale junija.

Belgija, Bruselj.
Evropska komisija je danes predlagala vzpostavitev novega evropskega obrambnega sklada za vlaganja v skupne raziskave ter razvoj obrambne opreme in tehnologij, ki je del načrtov za vzpostavitev evropske obrambne unije.
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.
Foto: Thierry Monasse/STA

S sporočilom Mogherinijeve je konec ugibanj o tem, kakšen bo razplet napetih pogajanj v minulih dneh. Glavni problem naj bi bila Francija, ki naj bi izražala pomisleke zaradi korupcije in organiziranega kriminala v Albaniji.

Še nekaj ur pred začetkom novinarske konference v Strasbourgu so bili po neuradnih informacijah na mizi vsi mogoči scenariji: da priporočilo dobi le Makedonija, da ga dobita obe, da ga ne dobi nobena ali da komisija poda pogojno priporočilo.

pm/sk/vr
© STA, 2018