Macron: Asadu nismo napovedali vojne

Strasbourg, 17. aprila - Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v Evropskem parlamentu odločno branil nedavne napade na infrastrukturo za kemično orožje v Siriji. Kot je v odzivu na kritike nekaterih evropskih poslancev v današnji razpravi v Strasbourgu še pojasnil, je šlo za ciljne napade na tri cilje za kemično orožje, ki niso zahtevali niti ene človeške žrtve.

Francija, Strasbourg.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu pozval k "suverenosti Evrope" v času, ko se ta sooča z avtoritarnimi težnjami. V prvem nastopu pred evropskimi poslanci je med drugim predlagal evropsko pomoč za lokalne skupnosti, ki bi sprejele begunce, parlamentarce pa je pozval k razpravi za oživitev demokracije.
Francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.
Foto: dpa/STA

Izpostavil je, da Francija, Velika Britanija in ZDA niso napovedale vojne sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Dodal je, da gre za obrambo vrednot, saj mednarodni dokumenti obsojajo uporabo kemičnega orožja, ta določila pa so bila večkrat kršena. Dejal je, da je Francija del koalicije proti Islamski državi in to je edina vojna, ki jo vodi v Siriji.

Odločno in glasno je tudi poudaril, da ne moremo delovati, kot da so pravo in načela za nas, realnost pa za druge.

blm/mc/sk/blm
© STA, 2018