Krško nuklearko bodo drevi remontno zaustavili

Krško, 31. marca - Nuklearno elektrarno Krško (Nek) bodo po njenem 29. gorivnem ciklu drevi po 23. uri zaustavili in v nedeljo ob predvidoma 2. uri zjutraj izključili iz omrežja, hkrati bodo začeli njen predvidoma enomesečni redni remont. Remont bo stal predvidoma 100 milijonov evrov, krška nuklearka bo strošek pokrila z lastnimi sredstvi.

Krško.
Nuklearna elektrarna Krško (NEK).
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Predsednik uprave Neka Stane Rožman je povedal, da bodo trije poglavitni remontni sklopi obsegali zamenjavo jedrskega goriva, preventivno vzdrževanje in preverjanje ter tehnološko nadgradnjo.

Zamenjava jedrskega goriva bo stala približno 46 milijonov evrov, vse storitve bodo nanesle približno 32 milijonov evrov, vse blago oziroma oprema pa približno 22 milijonov evrov. Pri remontu bo sodelovalo skupaj približno 600 zaposlenih v Neku in približno 1200 zunanjih sodelavcev.

Kot je ocenil, letošnji remont izstopa po obsegu varnostne nadgradnje. Med tem bodo namreč izvedli velik del drugega dela varnostne nadgradnje Neka, ki jo bodo končali leta 2021, hkrati bodo opravili še druge vzdrževalne posodobitve. Med letošnjim remontom bodo opravili več kot 4200 delovnih nalog, je še dejal Rožman.

Vse remontne dejavnosti v Nek bo spremljala Uprava RS za jedrsko varnost (URSJV), ki je sporočila, da je pred remontom pregledala in odobrila izvedbo določenih dejavnosti med remontom.

Njena inšpekcija bo med remontom v Nek stalno prisotna, strokovno pomoč pri nadzoru pa bodo ponujali strokovnjaki domačih in tujih pooblaščenih organizacij.

Nek bo električno energijo lahko začela vnovič proizvajati šele potem, ko bodo pooblaščene organizacije in URSJV potrdile, da so bila vsa dela ustrezno opravljena, vsi preizkusi uspešni in da je za jedrsko varnost ustrezno poskrbljeno. S temi ukrepi bo dosežen tudi minimalni vpliv elektrarne na okolje, so še sporočili z URSJV.

rbo/jb
© STA, 2018