Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na študentskih jedilnikih v restavracijah pogosto hrana s preveč soli in transmaščob

Ljubljana, 22. marca - Zveza potrošnikov Slovenije je v okviru projekta Študent - veš kaj ješ analizirala 18 jedi, ki se pogosto znajdejo v študentskih subvencioniranih kosilih v restavracijah - ocvrta, pečena hrana ter pice. Pri tem so ugotovili, da jedi vsebujejo veliko soli in transmaščobnih kislin.

Ljubljana, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija.
Novinarska konferenca s predstavitvijo rezultatov pregledov vsebnosti avtomatov na izbranih fakultetah, rezultatov testiranja izbranih subvencioniranih študentskih kosil na vsebnosti transmaščobnih kislin in soli ter aktivnosti, ki potekajo med študenti.
Urška Erklavec (Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija), Anja Zupan Zveza potrošnikov Slovenije, Marjana Peterman (Zveza potrošnikov Slovenije in Katja Povhe Jemec (ministrstvo za zdravje).
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija.
Novinarska konferenca s predstavitvijo rezultatov pregledov vsebnosti avtomatov na izbranih fakultetah, rezultatov testiranja izbranih subvencioniranih študentskih kosil na vsebnosti transmaščobnih kislin in soli ter aktivnosti, ki potekajo med študenti.
Urška Erklavec (Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija).
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija.
Novinarska konferenca s predstavitvijo rezultatov pregledov vsebnosti avtomatov na izbranih fakultetah, rezultatov testiranja izbranih subvencioniranih študentskih kosil na vsebnosti transmaščobnih kislin in soli ter aktivnosti, ki potekajo med študenti.
Anja Zupan (Zveza potrošnikov Slovenije).
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija.
Novinarska konferenca s predstavitvijo rezultatov pregledov vsebnosti avtomatov na izbranih fakultetah, rezultatov testiranja izbranih subvencioniranih študentskih kosil na vsebnosti transmaščobnih kislin in soli ter aktivnosti, ki potekajo med študenti.
Katja Povhe Jemec (ministrstvo za zdravje).
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija.
Novinarska konferenca s predstavitvijo rezultatov pregledov vsebnosti avtomatov na izbranih fakultetah, rezultatov testiranja izbranih subvencioniranih študentskih kosil na vsebnosti transmaščobnih kislin in soli ter aktivnosti, ki potekajo med študenti.
Marjana Peterman (Zveza potrošnikov Slovenije).
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija.
Novinarska konferenca s predstavitvijo rezultatov pregledov vsebnosti avtomatov na izbranih fakultetah, rezultatov testiranja izbranih subvencioniranih študentskih kosil na vsebnosti transmaščobnih kislin in soli ter aktivnosti, ki potekajo med študenti.
Urška Erklavec (Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija), Anja Zupan Zveza potrošnikov Slovenije, Marjana Peterman (Zveza potrošnikov Slovenije in Katja Povhe Jemec (ministrstvo za zdravje).
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija.
Novinarska konferenca s predstavitvijo rezultatov pregledov vsebnosti avtomatov na izbranih fakultetah, rezultatov testiranja izbranih subvencioniranih študentskih kosil na vsebnosti transmaščobnih kislin in soli ter aktivnosti, ki potekajo med študenti.
Urška Erklavec (Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija), Anja Zupan Zveza potrošnikov Slovenije, Marjana Peterman (Zveza potrošnikov Slovenije in Katja Povhe Jemec (ministrstvo za zdravje).
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po besedah Marjane Peterman iz zveze potrošnikov so največjo vsebnost transmaščobnih kislin našli v picah. Visoke vrednosti teh maščobnih kislin pa imajo tudi ocvrte in pražene jedi. Bolj ustrezne so pečene in jedi z žara.

Kot še večji problem je izpostavila količino soli v študentskih obrokih. V vzorcih kosil so namreč ugotovili kar tretjino priporočenega dnevnega vnosa.

Petermanova sicer odgovornost za nezdravo prehrano poleg gostincem pripisuje tudi študentom, saj ti svoj obrok izbirajo sami.

ik/apo/apo
© STA, 2018