Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

S pravilnikom o omejevanju transmaščob do boljšega zdravja

Ljubljana, 21. marca - V včerajšnjem uradnem listu je bil objavljen pravilnik o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih, ki omejuje vsebnost teh škodljivih maščob v živilih na slovenskem trgu na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu.

ZDA, Washington.
Maslo, margarina, maščoba.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Ocena tveganja za zdravje na osnovi podatkov nacionalne raziskave Transmaščobe v živilih, ki jo je sofinanciralo ministrstvo za zdravje, je pokazala, da so na našem trgu prisotna tudi živila z visoko vsebnostjo transmaščob, ki lahko ogrožajo zdravje prebivalcev.

Slovenija je z nacionalnimi podatki o vsebnosti transmaščob v živilih zagotovila, da bo predpis omejeval vsebnost teh škodljivih maščob v vseh živilih, tudi uvoženih. Omejitev tako velja tudi za obroke v gostilnah in obratih javne prehrane.

Pravilnik določa enoletno prehodno obdobje za prilagoditev.

vi/pa/pa
© STA, 2018