Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Sodni izvedenci in cenilci se bodo pri delu na trgu lahko znova sklicevali na svoj status

Ljubljana, 22. marca - DZ je sprejel zakon o sodnih izvedencih, cenilcih in tolmačih, s katerim želi vlada celovito urediti to področje. Zakon med drugim določa, da se bodo lahko sodni izvedenci in cenilci tudi pri svojem delu na trgu znova sklicevali na svoj status, zaradi česar so sicer podporo zakonu odrekli v SDS in Levici.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje seje DZ, na kateri so med drugim obravnavali novelo zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti RS in samoupravnih lokalnih skupnostih (t.i. Lahovnikov zakon) ter novelo zakona o kmetijstvu.
Poslanec SDS Tomaž Lisec.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot je na včerajšnji razpravi o predlogu zakona v DZ povedal minister za pravosodje Goran Klemenčič, želijo z zakonom celovito urediti področje sodnih izvedencev, cenilcev in tolmačev. Med drugim z zakonom ustanavljajo strokovni svet, ki bo vsakih pet let pregledal njihova potrdila z izobraževanj in jih vsebinsko ovrednotil.

V Levici in SDS menijo, da določba, ki znova nova uvaja možnost, da se sodni izvedenci pri svojem delu na trgu sklicujejo na svoj status, odpira polje dobičkarstva in korupcije.

ako/pa
© STA, 2018