Aleš Krivec je nacionalni zmagovalec natečaja Sony World Photography Awards

London, 20. marca - Žirija mednarodnega fotografskega natečaja Sony World Photography Awards je razglasila, da je zmagovalec nacionalnega tekmovanja za Slovenijo Aleš Krivec. Žirante je prepričal s fotografijo Blejskega jezera, ovitega v gosto meglo, sicer pa je bila na natečaju pohvaljena tudi njegova fotografija nevihte nad Ajdno.

Kitajska, Nanjing.
Drevo, cvetenje, pomlad, fotograf, park.
Foto: Xinhua/STA

Ljubiteljski fotograf Krivec je po sporočilu organizatorjev ob osvojeni nacionalni zmagi dejal: "Imel sem veliko srečo z nenavadnimi vremenskimi razmerami, Blejsko jezero pa je med najbolj fotogeničnimi kraji na svetu." Dodal je, da se vsake nagrade na tekmovanjih razveseli, tokratna pa ima zanj posebno mesto, saj gre za enega večjih fotografskih natečajev: "Tako zmaga v slovenskem delu tekmovanja kot uvrstitev med najboljše fotografije na temo narave (v odprti konkurenci) mi veliko pomenita in sta velika spodbuda za naprej."

O fotografiji Blejskega jezera, ovitega v gosto meglo, je Krivec povedal, da je nastala konec januarja 2017. "Blejsko jezero je po nekaj letih zopet zamrznilo in nekaj dni so bile razmere za drsanje in fotografiranje res izvrstne. Nekega jutra je svoje k atmosferi dodala še megla, ki se je takoj po vzhodu prikradla nad jezero. Samo najvišji vrhovi Karavank so gledali izza megle in izjemna atmosfera je ustvarila to že rahlo nadrealistično podobo Bleda," je menil.

Sony World Photography Awards, ki ga organizira Svetovna fotografska organizacija, je najbolj raznolik fotografski natečaj na svetu. Kot so sporočili organizatorji, so na 11. natečaj fotografi iz več kot 200 držav poslali rekordnih 320.000 prispevkov.

Kot nacionalni zmagovalec bo Krivec prejel fotografsko opremo Sony, njegovo izbrano delo pa bo na ogled na razstavi Sony World Photography Awards 2018 od 20. aprila do 6. maja v Londonu in objavljeno v knjigi nagrad 2018, piše v sporočilu za javnost. Poleg slovenskega zmagovalca je danes zmago slavilo še 63 nacionalnih zmagovalcev in deset zmagovalcev posameznih kategorij odprtega tekmovanja, so sporočili iz Sony World Photography Awards.

Zmagovalce natečaja v profesionalnem delu bodo sicer razglasili 19. aprila, ko bo znano tudi to, kdo prejme naziv fotograf leta v obeh kategorijah. Fotograf leta v profesionalnem tekmovanju prejme nagrado v višini 25.000 dolarjev, v odprtem tekmovanju pa v višini 5000 dolarjev.

mce/sl
© STA, 2018