Split zaradi neurja pod vodo

Zagreb, 14. marca - Split je sinoči zajela nevihta z grmenjem in točo v velikosti lešnika. Zaradi neurejene kanalizacijske mreže je naliv v nekaj minutah ulice spremenil v potoke, kar je povzročilo preglavice predvsem voznikom.

Hrvaška, Hrvaška Kostajnica.
V Kostajnici na Hrvaškem je zemeljski plaz porušil šest družinskih hiš, še nekaj objektov pa je poškodovanih. V naravni nesreči ni bilo ranjenih, poročajo hrvaški mediji. Hrvatska Kostajnica je tudi zaradi poplav najbolj ogroženo mesto na Hrvaškem. Zaradi narasle reke Une so razglasili izredne ukrepe protipoplavne obrambe.
Poplavljanje reke Une v Kostajnici.
Foto: Hina/STA

Neurje je največje dalmatinsko mesto zajelo po 20. uri. V prvih 30 minutah je padlo 15 litrov dežja na kvadratni meter, do 23. ure pa tudi do 27 litrov. Toča je najbolj prizadela zahodni del mesta in ponekod so po toči namerili pet centimetrov ledenih zrn.

Toča je padala tudi na otoku Hvar, ceste pa so bile pod vodo tudi v Solinu in Kaštelih pri Splitu.

Medtem se zemeljski plaz v Hrvatski Kostajnici, ki je včeraj porušil sedem hiš, še ni umiril. Z ogroženega območja so evakuirali 23 oseb, ki so jih začasno nastanili v mestnem hotelu. Hrvaška vlada in lokalne oblasti so napovedale pomoč pri izgradnji novih domov za ljudi.

blm/gi/blm
© STA, 2018