Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Tudi Di Maio želi oblikovati novo italijansko vlado

Rim, 5. marca - Premierski kandidat Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio bi glede na izid volitev rad prevzel odgovornost sestavljanja nove vlade, saj da je njegova stranka absolutna zmagovalka. Pripravljen je na dialog z vsemi političnimi silami.

Italija, Rim.
Premierski kandidat Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio bi glede na izid parlamentarnih volitev rad prevzel odgovornost sestavljanja nove vlade. "Smo absolutni zmagovalci," je dejal na novinarski konferenci v Rimu in dodal, da so pripravljeni na dialog z vsemi političnimi silami.
Foto: Xinhua/STA

Gibanje pet zvezd je na nedeljskih volitvah osvojilo približno 32 odstotkov glasov in postalo najmočnejša posamična stranka v parlamentu, nima pa večine za samostojno oblikovanje vlade.

A 31-letni Di Maio je pokazal odprtost za sklepanje koalicij. Pogajanja bi zadevala zlasti boj proti brezposelnosti, družbenemu izključevanju, krepitvi gospodarske rasti in varnosti.

Največji delež glasov, 37 odstotkov, je sicer pripadel desnosredinskemu zavezništvu, znotraj tega pa desničarski Ligi s premierskim kandidatom Matteom Salvinijem. Tudi ta je danes dejal, da ima pravico in dolžnost oblikovati vlado.

spo/jk/spo
© STA, 2018