Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zaradi umora novinarja novi odstopi v vrhu slovaške politike

Bratislava, 1. marca - Po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka sta s položaja poleg ministra za kulturo včeraj odstopila še dva visoka funkcionarja. Odstopila sta svetovalka slovaškega premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan, ki ju je Kuciak omenjal v svojem zadnjem članku o povezavah med slovaškimi politiki in italijansko mafijo.

Slovaška, Trnava.
Na Slovaškem so konec tedna umorili preiskovalnega novinarja novičarskega portala Aktuality.sk Jana Kuciaka in njegovo dekle. Kot je sporočila policija, je najverjetneje šlo za naklepni uboj, povezan z novinarjevim delom. 27-letnik je pisal predvsem o korupciji in davčnih utajah.
Foto: Aktuality.sk

Kot sta v skupni izjavi zapisala Troškova in Jasan, se do zaključka preiskave umora novinarja odrekata svojima položajema, ker da se njuni imeni zlorabljata za politični boj proti premierju Robertu Ficu. Poskusi nekaterih politikov in medijev, da bi naju povezali s temi odvratnimi zločini, so nesprejemljivi, sta dodala.

27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko so našli ustreljena v nedeljo v njegovi hiši. Po mnenju policije je najverjetneje šlo za naklepni umor, povezan z novinarjevim delom.

vr/spo/sk/vr
© STA, 2018