Po neuspehu bataljonske bojne skupine menjava na vrhu generalštaba

piše Tjaša Doljak

Ljubljana, 23. februarja - Vlada je zadnji seji na predlog ministrice za obrambo Andreje Katič razrešila načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV), generalmajorja Andreja Ostermana in na njegovo mesto imenovala dosedanjega Ostermanovega namestnika, generalmajorja Alana Gederja. Razlog je bil neuspeh bataljonske bojne skupine na nedavnem preverjanju usposobljenosti po merilih Nata.

Poček pri Postojni.
Poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Alan Geder.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Geder bo posle od Ostermana prevzel v ponedeljek.

Kot je po četrtkovi seji vlade spomnil premier Miro Cerar, je preverjanje usposobljenosti bataljonske bojne skupine, ki je oblikovana v 72. brigadi Slovenske vojske, pripeljalo do ugotovitve, da ta ni ustrezno pripravljena glede na Nato standarde. Iz ministričinega poročila o zadevi, ki ga je zahteval Cerar, po njegovih besedah izhaja, "da je bila kadrovska popolnitev in opremljenost enote ustrezna, negativna ocena preverjanja se tako nanaša na priprave, vodenje in poveljevanje, gibanje na bojišču, vzdržljivost, premike in transport, in medicinsko podporo, informatiko in komunikacije". Vzrok za tako stanje pa je pomanjkljiva usposobljenost osebja.

Dodal je, da ga je poročilo zaskrbelo in da do takšnih ocen ne bi smelo priti. Presenečen je tudi, da se je SV sama odločila za to ocenjevanje v času, ko bi lahko vedela, da ta enota še ni v celoti pripravljena. "Tu je prišlo do javnega in namernega samoponižanja SV in vojakov. Mislim, da je to zelo neprimerno," je dejal premier. Zato je od Katičeve zahteval, da preveri, "kdo je sprožil takšno dejanje in s kakšnimi motivi".

Tudi po besedah Katičeve je do preverjanja usposobljenosti bataljonske bojne skupine na Počku prišlo kljub temu, da je bila enoti šele pred kratkim dodana še ena četa, ki pred tem ni opravila 18-mesečnega usposabljanja. "V generalštabu so vedeli, da je nemogoče, da enota opravi preverjanje, pa so vseeno šli v preverjanje," je izpostavila Katičeva.

"V poročilu, ki smo ga glede preverjanja usposobljenosti prejeli od generalštaba, je bilo navedeno, da rezultat zanje ni presenečenje. Vojake smo torej po nepotrebnem izpostavili negativni oceni, sploh v očeh javnosti. Tega si niso zaslužili," je dejala ministrica. "Preudaren poveljnik vojake pošilja v boj da zmagajo," je dodala.

Ob vprašanju, zakaj Ostermana ni zamenjala že prej, glede na to, da se je že ves čas govorilo, da ne sodelujeta dobro, je Katičeva priznala, da bi "kljub nasprotovanju to morala storiti že prej". Ni pa želela odgovoriti na vprašanje, ali je bil predsednik republike Borut Pahor tisti, ki je Ostermanovi zamenjavi nasprotoval.

Ministrica je o zadevi sicer v četrtek poročala tudi Pahorju kot vrhovnemu poveljniku obrambnih sil. Kot so sporočili iz predsednikovega urada, je Pahor ministrici ponovil svoj dvom v smiselnost zamenjave načelnika štiri mesece pred volitvami. Katičeva pa je Pahorju zagotovila, da ga bo skupaj z novim načelnikom Gederjem sproti obveščala o ukrepih za izboljšanje razmer v obrambnem resorju.

Katičeva mora sicer najpozneje v mesecu dni premierju Cerarju predstaviti tudi ukrepe za dosego operativnosti bataljonske bojne skupine.

Načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman je po besedah tiskovnega predstavnika SV Simona Koreza sicer takoj dal usmeritve za analize pomanjkljivosti, ki so botrovale slabi oceni in izdal ukaz za pripravo izhodišč za dousposabljanje bojne skupine. Poveljstvo in enote morajo tako pripraviti ustrezne načrte zanj, po tem pa bodo skupino ocenjevalcev Creval seznanili, da so pripravljeni za ponovno ocenjevanje.

V SV so sicer že v sredo dejali, da so zaskrbljeni zaradi slabe ocene bataljonske bojne skupine iz minulega tedna, ni pa jih v celoti presenetil. Tiskovni predstavnik SV Simon Korez je namreč spomnil na minule negativne ocene Slovenske vojske, ki so že dalj časa kazale na šibkost vojske na področju kadrov, opreme in zagotavljanja sredstev za razvoj vojske.

Ob tem je ugotavljal, da se je trend upadanja sredstev za vojsko verjetno tudi na račun opozoril, ki so prihajala iz generalštaba, ustavil, a da to še ni dovolj. "Oprema je stara in iztrošena, vojaški poklic pa na trgu dela postaja nekonkurenčen," je med drugim navedel Korez.

Izpostavil je še, da tokratni primer ni prvi v Natu, ko je bataljonska bojna skupina dobila oceno nepripravljen za bojno delovanje. Prepričan je, da bo Slovenska vojska z dodatnim usposabljanjem to popravila. Da bi to dosegli, pa pa bo treba redefinirati poslovni plan in "podrediti ostale cilje temu, da bo bataljonska bojna skupina dosegla bojno pripravljenost", je še dejal Korez.

Odzval se je tudi na očitke o slabi opremi, še posebej škornjih, saj naj bi nekaj vojakov dobilo ozebline, drugim naj bi na škornjih odpadal podplat. Korez je to zanikal in zatrdil, da je bilo od več kot 800 vojakov, ki so bili minuli teden na Počku, šest napotenih na zdravniški pregled, ki pa ozeblin ni ugotovil. "Govoriti o tem, da je oprema vojakov neustrezna, če je bilo šest vojakov prezeblih, bi bilo površno in krivično," je dejal.

Slabo stanje je v pogovoru za STA izpostavila tudi docentka na katedri za obramboslovje ljubljanske fakultete za družbene vede Maja Garb. Izpostavila je, da 72. brigada niti ni popolnjena in so jo sestavljali s kadri iz različnih enot. "To, da se kadre takole skupaj sestavlja, je zadnji znak, da primanjkuje kadra. V preteklosti so v Slovenski vojski to počeli samo z opremo, to je bila utečena metoda, izhod v sili. Že pred leti, ko so naši vojaki odhajali na misije v tujino, so jih opremljali z opremo iz celotne vojske, z najboljšim, kar je bilo na razpolago. Zdaj pa to počnejo že z ljudmi, pripeljejo jih od povsod, samo da popolnijo neko enoto. Stanje je res alarmantno," je poudarila Garbova, ki možnost za izboljšanje kadrovske slike v vojski vidi predvsem v dvigu plač, zgolj menjava na čelu generalštaba pa najbrž težave ne bo rešila.

Na Ostermanovo stran se je postavil tudi predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak, ki je opozoril, da je bil Osterman prvi, ki je v DZ jasno povedal, da v vojski potrebujejo 42 milijonov evrov za normalno delovanje, tega denarja pa niso dobili. Medtem pa politika še vedno ni naredila ničesar za izboljšanje stanja v vojski, je dejal.

Podporo Ostermanovi zamenjavi so izrazili tudi v koalicijskih strankah. V največji opozicijski stranki SDS pa so bili do te odločitve kritični. Njihov poslanec in predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič je ocenil, da bi morali zaradi "strokovne odgovornosti priti do zamenjave brigadirjev Franca Koračina ter Milka Petka", ne pa načelnika. Politično pa je po mnenju SDS odgovorna ministrica za obrambo Andreja Katič, zato vztrajajo pri njenem odhodu s položaja. V DeSUS pa Katičeva, tako njihov poslanec Franc Jurša, "še uživa podporo".

Poleg tega, da je s položaja načelnika odneslo Ostermana, je neuspešno preverjanje usposobljenosti bataljonske bojne skupine pripeljalo tudi do odločitve vojske o odpovedi udeležbe vojakov iz 72. brigade SV brigade na misijah v Libanonu in Kosovu. Tako se lahko zgodi, da bosta sedanja kontingenta morala svoje služenje v tujini podaljšati, so za STA potrdili v Slovenski vojski. Odločitev o tem bo bržkone tudi ena prvih odločitev novega načelnika.