Alan Geder novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske

Ljubljana, 22. februarja - Vlada je na današnji seji na predlog ministrice za obrambo Andreje Katič po slabi oceni usposobljenosti bataljonske bojne skupine razrešila načelnika Generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana in na njegovo mesto imenovala dosedanjega Ostermanovega namestnika Alana Gederja.

Ljubljana, vlada.
Predsednik vlade Miro Cerar na novinarski konferenci po seji vlade.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, vlada.
Predsednik vlade Miro Cerar na novinarski konferenci po seji vlade.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Cerklje ob Krki, Vojašnica Jerneja Molana.
Predsednik vlade Miro Cerar in namestnik načelnika Generalštaba SV generalmajor Alan Geder na prikazu zmogljivosti medicinske evakuacije in oskrbe ranjencev na vaji Takojšen odgovor 2016.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Iz poročila ministrice izhaja, da se ukrepi za izboljšanje stanja v vojski, ki jih je sprejela vlada, ne izvajajo s pričakovano dinamiko. Prav načelnik generalštaba pa je po zakonu o obrambi prvi odgovoren za pripravljenost, delo in uporabo vseh poveljstev in enot vojske, je dejal premier Miro Cerar.

Pri ocenjevanju pripravljenosti je prišlo do namernega samoponižanja vojske in vojakov, je dejal in zahteval preverbo, kdo je sprožil dejanje in s kakšnimi motivi. Katičeva mora v enem mesecu predstaviti ukrepe za dosego operativnosti bataljonske bojne skupine.

moz/apo/apo
© STA, 2018