Slovenija s sporazumom ustvarja privlačnejše okolje za južnokorejska podjetja

Seul, 20. februarja - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je danes v Seulu podpisala sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo, ki bo podlaga za vzpostavitev spodbudnega gospodarskega okolja. Omenjeni sporazum bo v primeru kratkoročnega bivanja predstavnikov podjetij v Sloveniji omogočal, da ne bodo plačevali dvojnih prispevkov za socialno zavarovanje.

Južna Koreja, Seoul.
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je z južnokorejsko zunanjo ministrico Kang Kyung-wha podpisala sporazum o socialni varnosti.
Foto: Yonhap/STA

Že leta 2011 je korejska stran izpostavila interes za sklenitev sporazuma o socialni varnosti kot enega treh ključnih pogojev za povečanje korejskih investicij in za odpiranje predstavništev korejskih podjetij v Sloveniji.

Sporazum omogoča osebam, ki so v pokojninskem in invalidskem zavarovanju obeh pogodbenic dopolnile določeno zavarovalno dobo, seštevanje teh zavarovalnih dob ter odmero višine pokojnine v posamezni pogodbenici v sorazmerju z dopolnjenimi zavarovalnimi dobami.

jaz/mg
© STA, 2018