Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Javni sektor bo s stavko in protestnim shodom zahteval izboljšanje plač (ozadje)

pripravila Tatjana Žnidaršič

Ljubljana, 21. januarja - V javnem sektorju je skoraj natanko pet let po zadnji splošni stavki znova napovedana večja stavka. Skupaj je zahteve po izboljšanju plač na vlado naslovilo več kot 20 sindikatov iz državne uprave, vzgoje in izobraževanja, zdravstva, kulture, sociale, pravosodja, okolja, obrambe in gasilstva. Na dan stavke, 24. januarja, bo tudi protestni shod.

Ljubljana.
Varčevanje, varčevalna knjižica, denar, evro, bančna kartica, kovanci, bankovec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sindikati vlado opozarjajo, da je z ločenimi dogovori s posameznimi skupinami, v prvi vrsti zdravniki, posegla v enoten plačni sistem. Zato zahtevajo, da se znova vzpostavijo ustrezna razmerja pri vrednotenju delovnih mest in popravijo plače tudi drugim. Obenem pričakujejo, da bodo odpravili preostale plačne anomalije, o katerih se z vlado doslej niso uspeli dogovoriti.

Pri delovnih mestih nad 26. plačnim razredom pričakujejo dvig za tri do štiri plačne razrede - v skladu s predlogom, ki ga je konec novembra lani podala njihova pogajalska skupina. Za delovna mesta do 26. plačnega razreda, kjer so bili sicer že deležni odprave plačnih anomalij, pa zahtevajo dvig za dva plačna razreda.

Obenem so na vlado naslovili zahtevo po takojšnem začetku odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov, uveljavljenih v času krize, vključno z osemodstotnim znižanjem plač po zakonu za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012. Posamezni sindikati pa imajo še ločene zahteve; želijo si ureditve delovnih pogojev, povečanja števila zaposlenih, sprejetja standardov in normativov za njihovo področje, ipd.

Sindikati, ki so se odločili za skupen nastop 24. januarja, so vključeni v pogajalsko skupino pod vodstvom Jakoba Počivavška. A nezadovoljni so tudi sindikati iz pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, saj so nekateri postavili ločene zahteve, a gre tudi pri njih za izboljšanje plač.

Vlada se bo tako v februarju očitno soočila še s tremi stavkami; za 12. januar sta začetek stavke napovedala oba policijska sindikata, za dan kasneje sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva, 14. februarja pa naj bi se začela še stavka v vzgoji in izobraževanju, ki jo je napovedal Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Val stavkovnih napovedi je sledil neuspešnim pogajanjem. Po tistem, ko so za odpravo plačnih anomalij do vključno 26. plačnega razreda, o katerih so se dogovorili poleti, namenili približno 71,5 milijona evrov, se je namreč zataknilo v drugem delu, ko naj bi se dogovorili še o odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom ter o izboljšanju plač na tistih delovnih mestih, ki so primerljiva z zdravniškimi. Ob tem, da nekatere skupine, na primer vojaki in policisti, niso zadovoljne že z rezultatom prvega dela pogajanj.

Po vladnih ocenah bi uresničitev vseh stavkovnih zahtev pomenila kar 991 milijonov evrov. Sindikatom je tako že sporočila, da vseh zahtev ni mogoče uresničiti in da se o linearnih dvigih plač vsem - na primer za dva do štiri plačne razrede - ne more pogovarjati. V minulem tednu je nato imenovala svojo pogajalsko skupino in določila izhodišča za pogajanja, v petek pa z vsemi sindikati, ki so napovedali stavko, sedla za skupno mizo.

Več kot dve uri so porabili za pogovor o tem, kako se bodo sploh pogajali. Nazadnje je peterica sindikatov, ki so stavko napovedali za februar, sestanek zapustila, saj vztrajajo pri ločenih pogajanjih o svojih stavkovnih zahtevah. Vladni pogajalci pa so s skupino sindikatov, ki so skupaj za sredo napovedali stavko, začeli vsebinske pogovore.

Lotili so se vprašanja odprave plačnih anomalij, a je ostalo zgolj pri predstavitvi vladnega predloga. Po oceni Počivavška vladni predlog vsekakor ni takšen, da bi lahko pripeljal do rezultata. Ali je zbližanje možno, pa je preuranjeno govoriti. Ker za pogajanja ostajata le še dva delovna dneva, pa je veliko vprašanje, ali je možno priti do dogovora, ki bi stavko preprečil.

Kako naprej, bodo govorili v ponedeljek, ko pogajanja nadaljujejo. Kdaj se bodo vladni pogajalci sestali s sindikati, ki zahtevajo ločena pogajanja, za zdaj še ni znano. Je pa minister za javno upravo Boris Koprivnikar v preteklih dneh že napovedal, da bo tudi za ta pogajanja pristojna ista vladna pogajalska skupina, ki bo skrbela za usklajenost vseh pogovorov.

tz/apo
© STA, 2018