25 dni do OI - o ruskih paraolimpijcih šele konec januarja

Pyeongchang, 14. januarja - Po olimpijskih igrah bodo na istih prizoriščih v Južni Koreji tekmovali še najboljši športniki invalidi. Ali bodo med njimi tudi ruski, pa bo znano šele konec meseca.

Rusija, Soči.
Zastava olimpijskih iger in zastava Rusije.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) bo o morebitni izključitvi Rusije s paraolimpijskih iger v PyeongChangu odločal šele konec januarja. Na decembrskem zasedanju izvršnega odbora v Londonu je IPC potrdil le začasni suspenz Rusije.

V tem trenutku Rusija na igrah, ki bodo od 9. do 18. marca, ne bi mogla nastopiti, saj je začasno suspendirana. Kakšna bo januarska odločitev, ni znano, a predlani na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru ruski športniki zaradi afere o državno organiziranem dopingu in manipulaciji dopinških testov niso smeli nastopiti.

Ruski paraolimpijski komite mora za ukinitev suspenza izpolniti še pet od sedmih zahtev krovne organizacije. Med najpomembnejšimi sta, da ruska protidopinška agencija spet dobi dovoljenje za delovanje in da ruska krovna zveza prizna McLarnovo poročilo.

V tem trenutku ruski športniki na kvalifikacijah za igre lahko sodelujejo le pod strogimi pogoji in brez državnih simbolov.

tb/ag/zzb
© STA, 2018