Zaradi močnega vetra velika škoda tudi v gozdovih

Ljubljana, 12. decembra - Močan veter je v ponedeljek in danes povzročil znatne poškodbe tudi v gozdovih, so danes sporočili iz Zavoda za gozdove Slovenije. Po doslej zbranih podatkih so največje poškodbe nastale na Kočevskem ter na Koroškem, prve ocene kažejo na okoli 500.000 kubičnih metrov poškodovanega drevja. Ljudem svetujejo, naj ne zahajajo v gozdove.

Vrata, občina Dravograd.
Orkanski veter je na območju Koroške podiral drevesa.
Vetrolom na območju občine Dravograd.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Vrata, občina Dravograd.
Orkanski veter je na območju Koroške podiral drevesa.
Vetrolom na območju občine Dravograd.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Grosuplje.
Vetrolom v gozdu.
Foto: Tamino Peteinšek/STA

Grosuplje.
Vetrolom v gozdu.
Foto: Tamino Peteinšek/STA

Trenutno še vedno vetrovno vreme in stanje prevoznosti cest ne omogočata podrobne ocene stanja škode v gozdovih, so sporočili iz zavoda. Po prvi oceni pa bo poškodovanega drevja za okoli 500.000 kubičnih metrov.

Poleg Kočevskega in Koroške je veliko škode tudi na Zgornjem Gorenjskem ter na območju občin Jezersko, Logatec, Idrija, Cerknica in Postojna. Škoda je nastala tudi v drugih predelih Slovenije, še najmanj je je na vzhodu države.

Najbolj pogosto je veter podiral smreke, pa tudi jelke in listavce. Veter je drevje podiral in lomil večinoma posamično, v šopih in skupinah ter ponekod tudi ploskovno na večjih površinah.

Na Kočevskem in na Notranjskem je veliko poškodovanega drevja na robovih saniranih žarišč podlubnikov. Zaradi podrtega drevja je več gozdnih cest na območju poškodovanosti gozdov neprevoznih. Poškodbe na gozdnih cestah so ponekod nastale tudi zaradi močnega deževja in plazov.

"Obiskovalcem gozda do umiritve vremenskih razmer odsvetujemo vsakršno gibanje v gozdu, saj je v krošnjah ostalo veliko odlomljenih vej, ki zaradi svoje teže in velike višine lahko povzročijo težke poškodbe obiskovalcev," so še zapisali.

Lastnike gozdov medtem pozivajo, da po umiritvi vremena sami pregledajo svoje gozdove. S sanacijo posledic vetroloma lahko začnejo pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, morajo pa o začetku del obvestiti svojega revirnega gozdarja, pri katerem dobijo ves dodatne informacije. Posek poškodovanih iglavcev ter izvoz lesa iz gozda v lupljenje ali predelavo morata biti zaključena najkasneje do sredine maja 2018, da se preprečijo dodatne škode zaradi namnožitve podlubnikov na poškodovanem drevju.

Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, so še opozorili v zavodu. Zato lastnikom priporočajo, da se za samostojno izvedbo sečnje odločijo le, če so za to usposobljeni in opremljeni, sicer naj raje najamejo usposobljene gozdne delavce.

mg/bg
© STA, 2017