Zaradi močnega vetra in podrtih dreves v občni Preddvor sprožili sireno javnega alarmiranja

Preddvor, 11. decembra - Zaradi neposredne nevarnosti močnega vetra in podrtih dreves na območju občine Preddvor so ob 16.20 sprožili sireno javnega alarmiranja. Prebivalci naj se ne gibljejo na prostem, naj ne zapuščajo domov ter naj se ravnajo po navodilih civilne zaščite in pristojnih služb, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Žirovnica.
Močan veter.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

S kranjske policijske uprave pa so sporočili, da je zaradi močnega vetra in podrtih dreves cesta Preddvor-Jezersko od vasi Potoče naprej zaprta. Na cesti so drevesa, okoliščine pa predstavljajo veliko nevarnost za ljudi in premoženje. Zato so na tem območju sprožili sireno javnega alarmiranja.

Policija svetuje enako kot uprava, in sicer naj se ljudje na tem območju ne zadržujejo oziroma naj se izogibajo gibanju na prostem. Enako velja za voznike, ki naj ne vozijo na tem območju, dokler nevarnost ne bo minila.

Predvideno je, da bo cesta do Jezerskega čez noč in do odstranitve posledic neurja ostala zaprta. Za prebivalce skrbita civilna zaščita in občina, so naknadno sporočili s Policijske uprave Kranj in dodali, da zaenkrat ni nobene prijave, da bi bil zaradi trenutnih razmer na Gorenjskem kdo poškodovan.

Poleg Jezerskega je največ težav na Gorenjskem na območju Bohinja, pa tudi drugod. Neprevozne so ceste čez Sorico pri Nemškem Rovtu, proti Jereki, Koprivniku, med Logom in Gabrsko goro ter Železniki in Davčo.

Vremenska postaja na Voglu pri Orlovih glavah je izmerila sunek vetra, ki je presegel celo 178 kilometrov na uro. Težave po poročanju domačinov veter povzroča tudi v dolini. V Bohinjski Bistrici je odkril del strehe na vodnem parku, odnesel nadstrešnico nad parkiriščem pred stanovanjskim blokom in raztrgal streho nad drsališčem.

Prav tako kot na Jezerskem tudi v Bohinju krajane opozarjajo, naj se, dokler se veter ne umiri, zadržujejo v notranjih prostorih. "Gibanje na prostem odsvetujemo, saj je lahko življenjsko nevarno. V primeru odkritja streh ne izvajate ukrepov sami, saj je lahko smrtno nevarno," je opozorila bohinjska civilna zaščita.

tzu/vi/bs/bs
© STA, 2017