Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Egiptu zaradi igrače "sisijeva jajca" tudi aretacije

Kairo, 30. novembra - V Egiptu je priljubljena igrača dveh žogic na vrvici poskrbela za veliko razburjenje, ki je vodilo v množične zasege te igrače in tudi aretacije prodajalcev. Problem je nastal, ker so otroci te žogice poimenovali "sisijeva jajca", kar povsem očitno namiguje na predsednika države Abdelfataha al Sisija.

Egipt, Kairo.
Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Gre za igračo, ki je priljubljena že iz 60. let prejšnjega stoletja. Sestavljata jo dve žogici, ki sta povezani z vrvico preko držala in ki potem udarjata druga ob drugo, če se držalo premika v ritmu.

Igrača torej ne bi smela biti nič posebnega, če se je ne bi prijelo žgečkljivo ime. Egiptovska vlada je v začetku novembra celo formalno prepovedala prodajo te igrače in sprožila preiskavo, zakaj otroci uporabljajo tako poimenovanje, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Na koncu so po vsej državi zasegli 1403 primerke "sisijevih jajc" in prijeli tudi 41 prodajalcev. Z njimi se bo zdaj naprej ukvarjalo državno tožilstvo, je sporočila direkcija za varnost v Gizi.

Ta akcija je sicer naletela na kritike in norčevanje na spletnih družbenih omrežjih, vendar predstavniki oblasti očitno nimajo smisla za humor. V parlamentu se je znašel tudi predlog zakona, po katerem bi prepovedali vsakršno norčevanje ali žaljenje egiptovskih simbolov, institucij ali voditeljev. Žaljenje vodstva države bo postalo napad na celotno državo, je po poročanju APA pojasnil eden od poslancev.

Režimu zvesti mediji so za "sisijeva jajca" obtožili prepovedano Muslimansko bratovščino, ki da se želi norčevati iz predsednika. To pa "žali moralo in vero", poudarjajo nekateri.

ms/mlj
© STA, 2017