Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nizozemski preiskovalci začeli preiskavo Praljakovega samomora

Haag, 30. novembra - Nizozemski preiskovalci so uradno sprožili preiskavo samomora obsojenca haaškega sodišča, nekdanjega poveljnika bosanskih Hrvatov Slobodana Praljaka.

Hrvaška, Zagreb.
Obsojenec haaškega sodišča za vojne zločine nad Bošnjaki med vojno v BiH Slobodan Praljak je bil častnik hrvaške vojske in Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) v BiH. Rodil se je leta 1945 v Čapljini v BiH, po poročanju medijev pa je danes umrl v Haagu, potem ko je spil strup po potrditvi 20-letne zaporne kazni za vojne zločine v BiH leta 1993.
Foto: Hina/STA

Nizozemska, Den Haag.
Izrek sodbe v prizivnem postopku na haaškem sodišču šestim visokim predstavnikom tvorbe bosanskih Hrvatov v BiH Herceg-Bosne so po skoraj dveh urah prekinili, potem ko je Slobodan Praljak spil strup.
Foto: ICTY

Praljak je po izreku pravnomočne sodbe, ki je zavrnila njegovo pritožbo, včeraj v sodni dvorani zavpil, da ni vojni zločinec in da ne priznava sodbe. Nato je iz temno rjave stekleničke domnevno spil strup, nato pa v bolnišnici v Haagu umrl.

Za sedaj se bo preiskava osredotočila na pomoč pri samomoru in kršenje zakona o zdravilih, so pozno včeraj sporočili z nizozemskega tožilstva.

Preiskovalci bodo tako podrobneje preučili, kako je lahko kljub poostrenemu nadzoru in varnosti v sodno dvorano prišla steklenička s strupom, kdo jo je priskrbel Praljaku ter ali je bila vsebina stekleničke strupena.

set/spo/set
© STA, 2017