Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nemški statistiki potrdili pospešeno rast domačega gospodarstva v tretjem četrtletju

Berlin, 23. novembra - Nemški zvezni statistični urad Destatis je potrdil oceno rasti domačega gospodarstva za tretje četrtletje, po kateri se je bruto domači proizvod v primerjavi s predhodnim četrtletjem povečal za 0,8 odstotka. Zasluge za rast ima predvsem močno tuje povpraševanje, ki je še naprej krepilo nemški izvoz.

Nemčija, Hamburg.
Kontejnerski terminal pristanišča v Hamburgu. Hamburško pristanišče je za Rotterdamom in Antwerpnom tretje največje evropsko pristanišče po pretovoru kontejnerjev.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Podatki so presegli pričakovanja analitikov, ki so paradnemu konju evropskega gospodarstva napovedovali 0,6-odstotno rast bruto domačega proizvoda.

Javna in zasebna potrošnja sta v tretjem četrtletju ostali stabilni, investicije pa so se okrepile, in sicer predvsem investicije v strojno mehanizacijo in opremo.

Destatis je ob prvi oceni, objavljeni sredi meseca, tudi popravil oceno rasti v prvem četrtletju, ki po novem znaša 0,9 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več od prve ocene. Rast v drugem četrtletju so potrdili pri 0,6 odstotka.

mlu/jb
© STA, 2017