Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vladajoča zimbabvejska stranka odstavila Mugabeja s položaja svojega predsednika

Harare, 19. novembra - Zimbabvejska vladajoča stranka ZANU-PF je danes na izrednem srečanju odstavila predsednika stranke in države Roberta Mugabeja s položaja vodje stranke. Mugabeju so tudi postavili ultimat, da odstopi kot predsednik države do ponedeljka opoldne, sicer bodo zanj v parlamentu sprožili postopek odstavitve.

Zimbabve, Harare.
Zimbabvejska vladajoča stranka ZANU-PF je danes na izrednem srečanju v Harareju odstavila dolgoletnega predsednika stranke in države Roberta Mugabeja s položaja vodje stranke.
Foto: Xinhua/STA

Kasneje je državna televizija sporočila, da bo Mugabe še danes v neposrednem televizijskem prenosu nagovoril ljudstvo. Tuje tiskovne agencije ugibajo, da bo po 37 letih vodenja države sporočil, da odstopa.

Na srečanju ZANU-PF v Harareju so za novega predsednika stranke imenovali Emmersona Mnangagwo, ki ga je Mugabe prejšnji teden odstavil s položaja podpredsednika Zimbabveja. Mugabejevo soprogo Grace, ki si je obetala, da bo na položaju predsednika države nasledila 93-letnega soproga, je ZANU-PF danes izključila iz svojih vrst.

mc/ago/arh/mc
© STA, 2017