Vozniški SOS: Hladilna tekočina in akumulator šibki točki avtomobila pozimi

Ljubljana, 15. novembra - Nizke zimske temperature so neprijazne tudi za avtomobile. Kot opozarjajo na AMZS, sta šibki točki avtomobila pozimi hladilna tekočina in akumulator, ki lahko voznika v določenih primerih tudi pustita na cedilu. Statistika AMZS kaže, da je kar dve tretjini klicev na pomoč v AMZS klicni center pozimi povezanih prav s težavami pri zagonu motorjev.

Srbija, Beograd.
Sneg na avtomobilu, vozilo.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Če hladilna tekočina ni ustrezna, lahko ob zelo nizkih temperaturah zmrzne, kar pomeni, da ne bo več hladila motorja, so opozorili na AMZS. Pri sodobnih avtomobilskih motorjih s hladilno tekočino po njihovih navedbah skoraj ni več nobenih skrbi, a povsem brez vzdrževanja tudi pri novejših avtomobilih ne gre, zato svetujejo pravočasen obisk servisa.

Druga zimska težava avtomobilov pa so akumulatorji. Ker poleti tudi že nekoliko "utrujen" akumulator nima težav pri vžigu, voznike to presenečenje pogosto pričaka prav pozimi, ko starejši akumulator ne zmore več obrniti zaganjača.

Kot so pojasnili na AMZS, ima akumulator pri nič stopinjah Celzija le 80 odstotkov svoje nazivne zmogljivosti, pri -20 stopinjah Celzija pa le še 50 odstotkov. Poleg tega ga pri delu pozimi obremenjuje še gretje zadnjega stekla in gretje potniške kabine, kar pomeni, da lahko hitro pride do težav.

Bolj obremenjeni so akumulatorji v tistih avtomobilih, ki vozijo le na kratke razdalje, ko se akumulator ne more dovolj napolniti, so še pojasnili na AMZS.

Med nasveti, kako ugotoviti, ali je akumulator v vozilu že "utrujen", so predlagali, naj voznik v temi in pri ugasnjenem motorju za nekaj minut prižge dolge luči, potem pa zažene motor. "Če bodo luči pri prižganem motorju svetile opazno svetleje, je vaš akumulator v slabem stanju in treba ga bo zamenjati. Če boste to naredili pravočasno, vam bo prihranjeno klicanje na pomoč," so voznike opozorili pri AMZS.

td/apo
© STA, 2017