Vozniški SOS: Za vožnjo v snegu so včasih potrebne tudi verige

Ljubljana, 13. novembra - Če se voznik znajde na cesti ob velikih količinah snega, zgolj zimske pnevmatike lahko ne bodo dovolj. Pri vožnji v globokem snegu so vozniku v pomoč verige, je poudaril odgovorni urednik AMZS Motorevije Blaž Poženel.

Ljubljana, Šmartinska cesta.
Zasnežena sončna nedelja v Ljubljani.
Sankanje na ulici.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pravilno in čvrsto nameščene snežne verige se bolje oprimejo površine zimske pnevmatike z globljimi kanali in lamelami kot precej bolj gladke površine letne pnevmatike. Zato rešitev, ki se je za zadovoljitev zakonskim zapovedim poslužujejo mnogi slovenski vozniki, morda v praksi ne bo prava. Snežne verige lahko namreč na ledeni cesti ali zasneženi ovinkasti cesti izgubijo oprijem površine letnih pnevmatik, kar je seveda lahko zelo nevarno, je opozoril Poženel.

Zgolj izpolnjevanje zakonskega minimuma torej ni nujno dobra rešitev. "Tudi, če imate na kolesih dobre zimske pnevmatike, pozimi verige spadajo v vsak avto, ki je veliko na cesti," je poudaril urednik Motorevije.

Splošnega navodila, kako pravilno namestiti snežne verige, ni, ampak je odvisno od tipa verig in proizvajalca. Zato Poženel voznikom svetuje, naj še pred zimsko sezono natančno preučijo navodila za uporabo oziroma natikanje verig.

"Marsikdo je že padel na tem izpitu, potrgal nove verige ali celo poškodoval svoj avto, ker jih ni znal pravilno namestiti. Če boste še pred resno situacijo pogledali navodila za uporabo vaših verig, boste tudi, ko bo šlo za res, vedeli, kako pravilno namestiti snežne verige," je dodal Poženel.

Ob tem je voznike opomnil, da je verige pametno voziti na dostopnem mestu v avtomobilu, torej ne na dnu prtljažnika, pod kupom prtljage.

Pri nakupu snežnih verig je treba natančno upoštevati dimenzijo pnevmatik, za katere verige kupujete. Le prava dimenzija verig namreč zagotavlja učinkovit oprijem in preprečuje poškodbe avtomobila, je še poudaril Poženel.

Učinkovitost snežnih verig pa lahko zmanjšujejo elektronski pripomočki avtomobila, kot je na primer sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles. Pri speljevanju navkreber lahko elektronski pripomočki toliko ovirajo verige, da motor med speljevanjem celo ugasne, je pojasnil Poženel in voznike opomnil, da v kolikor njihov avto ponuja to možnost, pri vožnji z verigami izklopijo sisteme za preprečevanje zdrsa vozila.

td/apo
© STA, 2017