Predsedniške volitve: Znani Slovenci večinoma pozivajo k udeležbi na volitvah

pripravila Sonja Poznič Cvetko

Ljubljana, 7. novembra - Pred drugim krogom predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila aktualni predsednik Borut Pahor in kamniški župan Marjan Šarec, je STA za stališča vprašala več znanih Slovencev z različnih področij. Medtem ko jih večina poziva k udeležbi na volitvah, pa le redki izrekajo podporo enemu od kandidatov, nekateri odločitve še niso sprejeli.

Ljubljana, UE Ljubljana.
Od danes do četrtka na sedežih okrajnih volilnih komisij poteka predčasno glasovanje pred drugim krogom predsedniških volitev.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju je podporo izrekel starosta slovenske politike Ivan Oman. Po njegovem prepričanju je Pahor v tem mandatu "deloval tako, da smo videli, da je predsednik za vse državljane, ne samo za neko določeno politično opcijo". "Ne maram pa kupovati mačka v žaklju," je pojasnil Oman, ki je v prvem krogu sicer podprl Ljudmilo Novak.

Prav tako je Pahorja v zadnjih dneh javno podprla nekdanja smučarska Tina Maze, ki je na svojem Twitter profilu dodala: "Predsednik države ni levi in ne desni, ampak je predsednik vseh."

Po drugi strani pa Pahor v dosedanjem mandatu ni prepričal ekonomista Jožeta Mencingerja. "Predsednik republike bi moral imeti vsaj kdaj kakšno stališče o kakšni stvari, in to o zoprnih stvareh," je dejal Mencinger, ki Pahorju zameri pomanjkanje stališč. Sam sicer še ni odločen, ali se bo udeležil volitev v nedeljo. Če se jih bo, bo podprl Pahorjevega protikandidata, a prav velikega veselja s temi volitvami že od prvega kroga nima, saj da ni bilo izbire, je pojasnil.

Nasprotno pa predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek meni, da je udeležba na volitvah državljanska dolžnost vseh, "kajti vsi smo odgovorni za to državo". Ni povedal, koga bo obkrožil na glasovnici, pojasnil pa je, da v zvezi pozivajo svoje člane, naj se volitev udeležijo in naj dobro razmislijo, kdo je tisti kandidat, ki bo znal strniti Slovence in zagovarja vrednote, kot so svoboda, socialna pravičnost, enakopravnost, domoljubnost, solidarnost in tovarištvo. Po Turnškovih besedah podpirajo kandidata, ki ima določeno moralno avtoriteto in se je ne izogiba zato, da bi bil vsem všečen. "Mi hočemo nekoga, ki je moralna avtoriteta in v skladu s svojimi moralnimi vrednotami tudi pove stališče," je dejal.

Tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v pismu, v katerem je že pred prvim krogom vernike pozval k volitvam, zapisal, da "od predsednika upravičeno pričakujemo, da si bo v okviru svojih ustavnih pristojnosti s svojo moralno avtoriteto in jasno besedo prizadeval za pravično državo, za vladavino prava, za celovito spoštovanje človeškega življenja, za vrednoto družine, za pravico staršev, da vzgajajo svoje otroke v skladu z lastnim prepričanjem ..." Pričakuje še, da bo zagovarjal ustavno pravico vseh državljanov do verske svobode.

Po mnenju zdravnika in pisatelja Alojza Ihana pa je manj pomembno, ali je predsednik nekdo, ki je bolj ekstrovertiran ali bolj razmišljujoč, bolj ali manj narcisoiden. Temelji za integriteto osebnosti, kot je poštenost, so seveda pomembni, sicer pa lahko enako funkcijo opravljajo različne osebnosti, meni Ihan, ki je prepričan, da so pomembna predvsem stališča predsednika republike do področij, na katerih ima pooblastila.

Kot je dejal Ihan, je običajno bolj nagnjen k zamenjavam, razen če ga nekdo "izjemno ne prepriča". Po njegovem mnenju je bil Pahor kot poveljnik vojske premalo učinkovit, premalo se je odzival na alarmantna poročila v zvezi z vojsko. Ihan sicer še ne ve, koga bo na volitvah podprl, o tem bodo verjetno odločila soočenja v tem tednu, je pojasnil.

Tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina, ki volilno pravico razume tudi kot volilno dolžnost, je še v dilemi, za koga bi glasoval. A volitev se bo v vsakem primeru udeležil, četudi bo oddal neizpolnjeno glasovnico. Pahor si je na več političnih funkcijah v državi "postopoma pridobival izkušnje, hkrati pa seveda tudi gradil svoj ego, kar ni dostojno", meni Svetina. Pahor se mu je zameril tudi s spomenikom vsem padlim v Ljubljani pa tudi z vrsto drugih potez, ki jih je storil, "da bi bil všečen, ne pa da bi bil predsednik vseh Slovencev". Šarec, s katerim se je nekajkrat srečal, mu je deloval simpatično, odprto, neposredno, "a mislim, da tistega, kar ima Pahor preveč, ima Šarec premalo", je dejal.

Prav tako tudi predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj še ni odločen, katerega kandidata bo podprl. Meni, da mora imeti predsednik republike jasna stališča o problemih v državi, in to je po njegovih ocenah pri sedanjem predsedniku manjkalo, prav tako niso bile najboljše vse poteze, ki jih je potegnil v funkciji predsednika vlade. Je pa Pahor odigral povezovalno vlogo in nekako umiril situacijo političnih strasti, kar je gotovo njegova pozitivna stran, ki ima pomembno težo znotraj političnega prostora in prostora v državi nasploh, je prepričan Smrdelj.

Iz zornega kota lokalne samouprave se zdi Smrdelju pomembno tudi, da predsednik republike spodbuja decentralizacijo in delovanje lokalne samouprave ter pozna to področje. Slednje je po Smrdeljevem mnenju gotovo pomembna prednost Šarca. Šarčeva šibka točka pa je, da se ni imel priložnosti pokazati kot politik na državni ravni in ima na tem področju manj izkušenj, čeprav mora tudi kot župan poznati sistem delovanja države, je še dejal Smrdelj.

Da se bo udeležil nedeljskih volitev, saj se mu zdi to prav, je pojasnil tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh. "Če si državljan, je tudi prav, da o svoji bodočnosti odločaš na tak način, ne moreš biti kar apatičen," je dejal. Sicer pa, kot je dejal, nikoli ne izda, koga bo volil, saj je to njegova osebna odločitev.

Tudi glasbenik Drago Mislej - Mef meni, da so volitve tajne zato, da se lahko vsakdo odloči po svoje. Sicer pa se, kot pravi, vedno udeleži volitev, saj je še "stare šole" in meni, da ti udeležba na volitvah da "legitimnost, da lahko komentiraš". "Pričakujem in verjamem, da bo predsednik nekdo, na katerega bom lahko ponosen, ko ga bom videl na televiziji ali pa slišal v pogovorih s komerkoli, bral ali poslušal o tem, kako se postavi za svojo državo v mednarodni skupnosti," je še pojasnil.

Kar nekaj znanih Slovencev je sicer komentar pred prihajajočimi volitvami odklonilo.

spc/mo/tz/moz
© STA, 2017