Predsedniške volitve: Tudi Slovenci v tujini od predsednika pričakujejo, da bo zastavil besedo za njih

Ljubljana, 6. novembra - Od predsednika republike tudi Slovenci po svetu in v zamejstvu pričakujejo, da bo za njih zastavil svojo besedo. Predsedniška kandidata Borut Pahor in Marjan Šarec menita, da je Slovenija dolžna pomagati oziroma podpirati svoje narodne skupnosti v zamejstvu.

Ljubljana.
Predsedniška kandidata Borut Pahor in Marjan Šarec.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Koordinator Slovenske manjšinske koordinacije (Slomak) Nanti Olip je prepričan, da v matični državi zelo slabo poznajo položaj zamejskih Slovencev, zato bi si želel, da bi se ta informacijski tok izboljšal. Ob tem se čudi, zakaj Slovenija ob dobrih odnosih s sosednjimi državami ne more iztržiti več konkretnega za zamejske Slovence, kot je denimo sistemsko financiranje različnih dejavnosti.

Olip je za STA tudi opozoril, da bi se morala okrepiti politična participacija zamejskih političnih struktur v odnosu do politik držav, kjer živijo. Pri tem računa, da bo besedo zastavil tudi predsednik republike.

Po Pahorjevem mnenju ima Slovenija s svojo ustavno ureditvijo, po kateri sta italijanska in madžarska manjšina zastopani v parlamentu, "moralno in politično avtoriteto, da lahko pričakuje, da bo status zagotovljenih pravic za slovensko manjšino v sosednjih državah napredoval". Zdi se mu, da se na tem področju stvari počasi premikajo na bolje, hkrati pa čuti tudi večjo slogo med manjšinskimi organizacijami, kar ga, kot je dejal v pogovoru za STA, navdušuje.

Kot je dejal, je bil vedno prepričan, da je Slovenija dolžna pomagati svojim narodnim skupnostim v zamejstvu. Vendar pa se ne sme pretirano vtikati v to, kako si bodo razdelile sredstva, sicer bi posegali v njihovo avtonomijo, je dodal Pahor. Na splošno pa meni, "da počasi, brez velikih spodrsljajev, korakamo v pravo smer".

Tudi Šarec je v pogovoru za STA poudaril pomen enotnosti slovenskih organizacij v zamejstvu, vsaj navzven. Vloga predsednika republike pa je po njegovem mnenju v tem, da zagotavlja polno podporo slovenskim organizacijam v tujini. Predsednik mora opozarjati na težave manjšin in zahtevati od sosednjih držav enako obravnavo manjšin, kot jo imajo manjšine v Sloveniji, je dejal Šarec.

Ker imata manjšini v Sloveniji sedež v DZ, bi bilo treba po Šarčevem mnenju enako zagotoviti tudi naši manjšini v sosednjih državah. Ob tem po njegovem mnenju preveč pozabljamo, da imamo tudi na Hrvaškem svojo manjšino. Izpostavil je še financiranje, saj je denar zelo pomemben, da bodo slovenske organizacije na tujem uveljavljale svoje kulturne interese, izdajale svoja glasila in opravljale druge dejavnosti.

KANDIDATA SMO VPRAŠALI ŠE:

Ali podpirate možnost Slovencev, ki že leta živijo v tujini in niso prišli v Slovenijo, da volijo in vplivajo na to, kdo vodi državo? Bi podprli predlog, ki bi to omejeval?

Pahor: Takšnega predloga ne bi podprl. Vsi državljani smo enakopravni, ne glede na to, kje živimo.

Šarec: Ne.

Na katerih področjih bi morali biti slovenski zamejci še bolj povezani z matično domovino in v kateri državi so težave slovenskih zamejcev največje?

Pahor: Predvsem na področju kulture in slovenskega jezika. Povsod se je položaj Slovencev v zadnjih 26 letih bistveno izboljšal in se še izboljšuje, z občasnimi težavami seveda, enkrat tukaj, drugič drugje.

Šarec: Glede na to, da imamo "ministrstvo" za Slovence v zamejstvu in po svetu, težav ne bi smelo biti oziroma bi se morale reševati hitro in učinkovito. Največji povezovalci zamejcev z matično domovino so jezik, kultura ter spoštljiv odnos in močna podpora matične države zamejcem. To velja tudi za vse Slovence po svetu. Vse ostale težave so enostavno rešljive.

Ali podpirate pobude za notifikacijo Avstrijske državne pogodbe?

Pahor: Ne, dokler se Avstrija do Slovenije obnaša, kot da bi bila ta njena sopodpisnica.

Šarec: Da.

mo/moz
© STA, 2017