Ob 100. obletnici preboja pri Kobaridu številne prireditve

Kobarid/Nova Gorica, 20. oktobra - Ob 100. obletnici preboja pri Kobaridu na soški fronti bodo 24. oktobra vzdolž območja, kjer je med prvo svetovno vojno tekla soška fronta, pripravili več prireditev v spomin na čas, ko je bliskovita vojaška operacija avstro-ogrskih in neških sil prinesla zmago nad Italijani in s tem konec bojev na tej fronti.

Kolovrat, prizorišče bitke pri Kobaridu.
Uprizoritev bitke pri Kobaridu.
Foto: Rosana Rijavec/STA

"V Fundaciji poti miru smo dali pobudo, da vzdolž celotne soške fronte različni posamezniki in institucije prižgemo svečke na pokopališčih, kostnicah in drugih točkah, znanih iz prve svetovne vojne. V sodelovanju s predstavniki drugih držav, predvsem Madžarske, Nemčije in Italije, bo v Kobaridu skupen spominski dogodek na vse vojake," je za STA povedala Maša Klavora iz Fundacije poti miru.

Potekal bo tudi spominski tek. Predstavniki držav bodo 24. oktobra skupaj pritekli v središče Kobarida. Že med potjo in nato v Kobaridu bodo tudi položili vence pri nemški kostnici v Tolminu, na avstro-ogrskem pokopališču na Ločah in pri italijanski kostnici v Kobaridu. Skupina madžarskih vojakov, ki bo v Kobarid pritekla iz Budimpešte, je na pot krenila že 12. oktobra.

Zvečer bo v cerkvi pri italijanski kostnici še koncert okteta Simona Gregorčiča, dua Bakalina in mešanega pevskega zbora Tourdion Cavalicco iz Italije.

Na spominskih prireditvah bodo prisotni predstavniki ministrstev za obrambo Slovenije, Madžarske in Italije.

Pred obletnico začetka zadnje ofenzive na soški fronti v soboto, 21. oktobra, pripravljajo Dan Kobariškega muzeja. Že drevi ob 19. uri bodo v muzeju predpremierno prikazali dokumentarni film RTV Slovenija Čudež pri Kobaridu.

Ob dnevu muzeja bodo odprli novo razstavo "Kobarid - Caporetto - Karfreit 1917", posvečeno Kobaridu v letu 1917. Slavnostni govornik na prireditvi v Kobariškem muzeju bo tržaški pisatelj, novinar in raziskovalec zgodovinskih dogodkov Paolo Rumiz. Na prireditvi pričakujejo številne visoke domače in tuje goste.

"V prostorih Fundacije poti miru bomo gostili razstavo Muzeja novejše zgodovine z naslovom Kaj čudežnega je na vojni, v okviru katere si bo moč ogledati fotografije o preboju pri Kobaridu, in se fotografsko in vsebinsko dopolnjuje z razstavo Kobariškega muzeja," je napovedala Klavora.

Na pobudo Italije bo 28. oktobra potekalo polaganje vencev ob italijanski kostnici v Kobaridu, 11. novembra pa bo potekal tradicionalni pohod do Krnskih jezer.

rr/np
© STA, 2017