Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Študenti s celiakijo v restavracijah izbire skorajda nimajo

Ljubljana, 12. oktobra - V primerjalnem ocenjevanju ponudbe in označevanja brezglutenskih menijev na študentske bone je Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave le enega od devetih ocenjenih lokalov ocenil z zelo dobro, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Srbija, Beograd.
Hrana, krožnik, jed.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Čeprav so v devetih restavracijah za študentske bone ponudili brezglutenske jedi in so z izjemo dveh obratov alergeni označeni vsaj na glavnem meniju, pa v zvezi študentom s celiakijo kljub temu svetujejo, naj v restavracijah raje ne uživajo hrane. Brezglutenske jedi namreč povsod pripravljajo v isti kuhinji, kar poveča možnost navzkrižne kontaminacije jedi.

Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo, in je posledica preobčutljivosti na gluten. Z njo se sooča približno odstotek prebivalstva. Zdravila za to bolezen ni.

sag/apo
© STA, 2017