Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Šef katalonske policije zaradi upora na sodišču v Madridu

Madrid, 6. oktobra - Pred sodišče v Madridu je danes stopil načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero zaradi suma upora proti državi, ker ni zaščitil španskih policistov pred protestniki ob nedavnem referendumu za neodvisnost španske pokrajine Katalonije. Po zaslišanju sodišče zanj ni odredilo pripora.

Španija, Barcelona.
V nasilnem poskusu policije, da bi ljudem preprečili glasovanje na referendumu o neodvisnosti Katalonije, je bilo po podatkih katalonskih oblasti ranjenih 844 ljudi, med njimi dva huje. Ponekod je policija uporabila gumijevke in gumijaste naboje, da bi ljudi spravila z volišč in zasegla volilne skrinjice.
Foto: Catalan News
Arhiv: Catalan News

Kljub teži obtožb sodišče tido ni odredilo pripora za voditelja dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodjo Katalonske narodne skupščine Jordija Sancheza.

Cuixart je novinarjem po koncu zaslišanja dejal, da zanika obtožbo upora. Sanchez je po zaslišanju dejal, da je pred sodnico branil zakonitost mirnih in nenasilnih demonstracij.

mlj/vr/jk/mlj
© STA, 2017