Predsedniške volitve: Kandidati o prihodnosti EU

Ljubljana, 11. oktobra - Kandidati, ki se bodo pomerili na volitvah predsednika republike, so za STA odgovarjali na vprašanje, kakšna naj bo po njihovem mnenju Evropska unija v prihodnje in kakšno naj bo mesto Slovenije v njej.

Vrstni red objave odgovorov je enak vrstnemu redu, po katerem bodo predsedniški kandidati navedeni na glasovnicah.

1. Suzana Lara Krause (SLS)

Evropa bi po svojem osnovnemu manifestu morala imeti skupni trg, zunanjo politiko in obrambo - dokler to ni uresničeno, še nismo dosegli cilja. Poenotiti bi se morala tudi glede davčne in socialne zakonodaje. Pri vsej sodobni tehnologiji je neverjetno, da mora posameznik "ročno" prenašati zahtevana dokazila med državo, kjer je zaposlen, in matično.

Slovenija mora biti v EU enakovreden partner, za kar potrebuje zunanjo politiko, ki bo temeljila na dobrih diplomatskih odnosih in ne na osebnih interesih.

2. Angelca Likovič (Za otroke!)

Slovenija je premajhna, da bi kaj diktirala večjim državam. Mi se moramo znajti in v danih razmerah potegniti največ, da bomo čim bolje živeli.

3. Maja Makovec Brenčič (SMC)

EU je gotovo ena izmed najboljših političnih tvorb na svetu, a priznati je treba, da je bila osnovana za dobre čase. Danes se sooča s številnimi nepričakovani izzivi, ki niso enostavni, naj omenim zgolj Brexit, migracije in Katalonijo. Zato mislim, da je čas, da EU začne svoj premislek o spremembah.

Slovenija je v zadnjih letih dokazala, da ima dobre ideje in rešitve za krizne situacije. Solidarnost, ne samo med državami, ampak tudi med državljankami in državljani skupne Evrope, mora ostati ključna vrednota in načelo sobivanja v EU.

4. Boris Popovič (Slovenija za vedno)

Mislim, da bo Evropska unija slej kot prej postala resnična Evropa regij, kajti države, kot jih poznamo danes, še posebej velike, bodo imele velike težave, če regije ne bodo imele večjih pristojnosti. Lep primer, da bo temu tako, je danes Katalonija.

Slovenija bi že danes morala imeti neprimerno večjo geopolitično moč in jo tudi bo imela, ko se bo Evropa spremenila v Evropo regij. Takrat bo naša politična moč vse večja in večja.

5. Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija)

EU je umetna tvorba in ne zveza držav svobodnih, suverenih in neodvisnih narodov. Zaradi tega je usoda EU samo ena - neizogiben razpad. Slovenija mora iz EU takoj izstopiti, saj nam ustava nalaga, da smo lahko le člani mednarodnih organizacij, ki temeljijo na spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ljudovlade in načel pravne države.

V primeru Katalonije smo lahko vsi videli, da gre v resnici za čisti fašizem španske države do Kataloncev, EU pa to tolerira.

6. Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca)

Prvi pogoj je, da vodenje institucij EU prevzamejo ljudje, ki imajo resen namen, da EU obstane kot subjekt. Brexit je posledica mlačnosti in cincanja ter neodločnosti.

EU mora ostati kot združenje enakopravnih nacionalnih držav, ki bo sposobno iskanja rešitev za resna vprašanja, ne pa velikosti kumaric in drugih neživljenjskih predpisov. Nisem za federativno ureditev, saj smo si preveč različni, da bi to funkcioniralo.

7. Borut Pahor (neodvisni kandidat)

Možnost za uspešen obstoj in razvoj EU vidim v njeni večji povezanosti. Ne govorim o talilnem loncu, v katerem bi se izgubile nacionalne in druge identitete. Prav obratno. Svojo različnost moramo zelo negovati. Jasno pa je, da mora EU poiskati praktične in institucionalne rešitve za to.

To je zapletena in dolgoročna naloga. Menim pa, da se je moramo lotiti nemudoma. To prinaša neko tveganje, vendar je to tveganje razumno. Tveganje, da ne bomo storili nič, je nerazumno, ker bo sčasoma EU razvodenela in bo dejansko lahka tarča nacionalistov.

8. Ljudmila Novak (NSi)

Prihodnosti Evrope ni mogoče predpisati od zgoraj. Prihodnost mora biti rezultat demokratične razprave in nazadnje širokega soglasja. Vselej sem se borila za Evropo, včasih zaradi Evrope tudi trpim, obupavam. Toda moja ljubezen do Evrope je neomajna. Druge alternative Slovenija nima. Želim si, da bi se prihodnost EU razvijala po načelih: svoboda, enakost in pravna država.

In v Evropi ne sme biti drugorazrednih državljanov! Slovenija mora postati bolj kredibilna partnerica v EU. Slovenija je srednjeevropska država in kot taka mora biti v osrčju EU.

9. Romana Tomc (SDS)

Izzivov nam ne manjka. Morali bi biti enotnejši. Evropska ideja temelji na solidarnosti in na miru. To je največji uspeh v naši zgodovini. Želim pa si boljše Evrope, prijaznejše do mladih, podjetnikov, starejših. Želim si hitrejših reakcij, vsekakor pa ne Evrope dveh hitrosti.

Časa za premislek o naši prihodnosti ni veliko, Slovenija pa bi morala svoje mesto poiskati odločneje. Smo majhna država, ki lahko ustvarja trende. Škoda bi bilo izpustiti priložnosti na področju turizma, digitalnega trga, kmetijstva ...

*Pojasnilo: STA je k predstavitvi stališč o aktualnih vprašanjih pozvala vse kandidate in jim namenila enak prostor. Nekateri odgovori, ki so bili predolgi ali so vsebovali žaljive, nestrpne izjave ali klevete, katerih objava bi bila v nasprotju z uredniško politiko in internimi pravili STA za spremljanje kampanje, so skrajšani.

mo/moz
© STA, 2017