Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Šef katalonske policije zaradi upora na sodišču v Madridu

Madrid, 6. oktobra - Pred sodišče v Madridu je danes stopil načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero zaradi suma upora proti državi, ker ni zaščitil španskih policistov pred protestniki ob nedavnem referendumu za neodvisnost španske pokrajine Katalonije.

Španija, Barcelona.
V nasilnem poskusu policije, da bi ljudem preprečili glasovanje na referendumu o neodvisnosti Katalonije, je bilo po podatkih katalonskih oblasti ranjenih 844 ljudi, med njimi dva huje. Ponekod je policija uporabila gumijevke in gumijaste naboje, da bi ljudi spravila z volišč in zasegla volilne skrinjice.
Foto: Catalan News
Arhiv: Catalan News

Španska preiskovalna sodnica ga je v okviru preiskave zaradi domnevnega upora pozvala na zaslišanje skupaj s še tremi osumljenci - njegovo namestnico ter dvema vodilnima aktivista za neodvisnost Katalonije.

Obtožbe se nanašajo na nemire v Barceloni 20. in 21. septembra, do katerih je prišlo, potem ko so španske varnostne sile v prizadevanjih za preprečitev referenduma v Barceloni izvedle racije v prostorih katalonske regionalne vlade. To je sprožilo množične proteste, Madrid pa katalonski policiji očita, da v njih ni posredovala.

Za upor predstavnika oblasti je predvidena kazen do 15 let zapora.

vr/jk/vr
© STA, 2017