Otvoritev gobarske sezone prinaša tudi nevarnosti zastrupitve

Ljubljana, 21. septembra - Gobarska sezona je na vrhuncu, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno.

Ljubljana.
Narava, gobe, nabiranje gob.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gobarjenje je v Sloveniji eden od najbolj priljubljenih hobijev, gobe pa cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato moramo biti zelo pazljivi, katere gobe nabiramo in uživamo.

Večina zastrupitev z gobami se začne s slabostjo, bruhanjem in drisko. Najnevarnejša pa je zastrupitev z zeleno mušnico.

V primeru težav po zaužitju gob se moramo takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom.

lsk/apo/apo
© STA, 2017