Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Mokro Planico najhitreje preplezal Luka Kovačič

Planica, 17. septembra - Na tekmovanju v teku na letalnico v Planici, ki so ga v okviru tekmovanja Red Bull 400 v soboto izvedli na planiški velikanki, je bil v moški konkurenci najboljši domačin Luka Kovačič. Kljub slabemu vremenu in dežju se je tekmovanja v čim hitrejšem teku od vznožja do vrha letalnice udeležilo skoraj 900 tekmovalcev.

Planica.
Planica, skakalnica.
Foto: Anže Malovrh/STA

Slovenski uspeh je pri moških dopolnil Nejc Kuhar, pri ženskah pa Barbara Trunkelj, oba na drugem mestu. Pri dekletih so imele domačinke na stopničkah tudi tretjo, Ano Čufer, zmagala pa je Poljakinja Dominika Wisnievska. Na startu je bilo 898 tekačev iz 15 držav. Na tekmovanje se je sicer do prejšnje nedelje prijavilo 1054 tekačev.

Letos tekmovalcem vreme ni prizaneslo. Dež je letalnico bratov Gorišek močil že od jutra, intenzivnost padavin pa je nihala od rahlega rosenja do nekajminutnih hudih nalivov. Kvalifikacijski teki so za vse minili v približno enakih razmerah, odločilno vlogo pri bolj ali manj uspešnem nastopu pa je poleg fizične pripravljenosti tokrat igrala tudi dobra izbira obutve.

Manjšo vremensko napako so naredili le prireditelji, ko so z velikim šotorom ob vznožju letalnice sicer ponudili tekačem zaželeno streho, a je šotor stal v največji luži na prizorišču ...

Tekmovali so v moški in ženski kategoriji posameznikov, v štafeti 4x100m in gasilskih štafetah 8x50m. Za slednje velja, da so na tekmi Red Bull 400 vedno najbolj obremenjeni, saj morajo teči v polni gasilski opremi. Najboljši so bili fantje iz PGD Žažar, ki so do vrha letalnice prišli v dveh minutah in 41 sekundah. V štafeti 4x100 so se najbolje odrezali gostje s Češke, ASK Slavia iz Prage (3:03), tretja je bila domača ekipa All Swedish no Finnish.

Wisnievska je zmagala s časom 6:41, s po desetimi sekundami zaostanka več sta do vrha prišli še druga in tretja. "Teh 400 metrov je najtežjih v mojem življenju! Sem že tekla na Red Bull 400, ampak s planiško se nobena tekma ne more primerjati. Vreme je bilo grozno, res je, ampak tek ljudi osrečuje, zato dež ni mogel pokvariti zabave. Le že tako težko tekmo je naredil še težjo," je povedala zmagovalka.

Pri moških je bilo bolj napeto. V spodnjem delu so skupino vlekli Slovenci Matjaž Mikloša, Nejc Kuhar, Luka Kovačič in Avstrijec Jakob Mayer, a v prehodu na zaletišče je potegnil Kovačič. Proti vrhu je že kazalo, da bo Kuhar prehitel Kovačiča, ki pa je dobro sprintal in prednost obdržal do cilja. Tam je končal z rekordom prenovljene naprave - 5:05 minute. Pred prenovo letalnice je imel rekord večkratni zmagovalec planiške tekme Turek Ahmet Arslan, ki je leta 2012 tekel 5:02.

"Ta tekma je bila najtežja, ampak tudi najslajša, saj se je končala z zmago. V zgornjem delu sem se mogoče malo prehitro veselil zmage in Nejc me je skoraj ujel, zato sem moral dati v ciljnem sprintu od sebe res vse. Ta Planica je bila zato za moje noge tudi najbolj pekoča," je zmago pospremil Kovačič.

tb/lr
© STA, 2017