Koroškim Slovencem se obeta večja finančna podpora

Dunaj, 15. septembra - Avstrijska državna sekretarka Muna Duzdaj je ta teden napovedala, da bi lahko Dunaj povečal finančno podporo manjšinam. Koroški Slovenci so njeno napoved danes pozdravili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ljubljana, hotel Union.
Predsednik skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je danes ocenil predsednik sosveta za slovensko narodno skupnost pri uradu avstrijskega kanclerja Bernard Sadovnik, bi povečanje podpore pomenilo pomembnem prispevek k odpravi finančnih težav manjšin v Avstriji. Prav tako se je tudi pozitivno izrekel o sklicu konference predsednikov sosveta še pred oktobrskimi parlamentarnimi volitvami.

Državna sekretarka Duzdar iz vrst avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) je v sredo napovedala, da želi upoštevati zahtevo o povečanju finančne podpore manjšinam v Avstriji z 3,8 milijona na 4,5 milijona evrov, kar je 700.000 evrov več. Ob tem je sicer opozorila, da je za povečanje finančne podpre potreben pristanek ljudske stranke (ÖVP) oziroma konkretneje za proračun pristojnega avstrijskega finančnega ministrstva.

Kot je še danes ocenil Sadovnik, obeti o večji finančni podpori, ki so prvi v zadnjih 20 letih, pomenijo zagotovilo za varovanje jezikovne in kulturne raznolikosti Avstrije, še navaja APA.

mlj/set
© STA, 2017