Trst v znamenju festivala Slovencev v Italiji

Trst, 15. septembra - V mestnem središču Trsta od danes do nedelje poteka tretji festival Slovencev v Italiji - Slofest, ki je letos v celoti namenjen slovenski kulturi v Italiji in predstavljanju vseh aktivnosti zamejcev v Italiji.

Italija, Trst.
Trg Untia (Unita' d'Italia - Edinost Italije) v Trstu.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na tržaškem Borznem trgu bo nocoj otvoritveni večer, ki bo glasbeno obarvan. Nastopila bosta skupina VokalArt in zbor Bodeča neža.

Na trgu se bodo v treh dneh odvijale številne aktivnosti in dogodki. Med drugim bodo obiskovalcem na voljo razne razstave, med kulturnimi sprehodi bo potekal sprehod po poteh Primoža Trubarja. Dogajanje bo posvečeno tudi ustvarjalnosti, predvsem pesnikom, pisateljem in modnim oblikovalcem.

Veliko aktivnosti bo za mlade in šole, med drugim se bodo lahko udeležili predavanja o Slovencih v Italiji. Velik poudarek celotnega dogodka bo na sodelovanju in medkulturnem povezovanju ter izmenjavi.

"Vsak ostaja neomajen in razpoznaven v svoji identiteti in tradicijah, ampak v sodelovanju z drugim bogatimo prostor, v katerem živimo," pravi predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi.

Namen festivala je, da postane Borzni trg kraj srečevanja, kjer se lahko udeleženci dogodka pogovarjajo, se družijo in spoznavajo. Namenjen je predvsem italijanskim meščanom, Slovencem iz matične države in vsem tam živečim zamejcem.

Letošnja posebna gosta festivala bosta fotograf Arne Hodalič in arhitekt Boris Podrecca. Hodalič bo vodil predavanje z naslovom Potovanje v skriti svet fotografije, Podrecca pa bo orisal tržaško prisotnost različnih kultur. V nedeljo bo potekala okrogla miza na temo Evrope, udeležil pa se je bo tudi evropski poslanec in predstavnik nemške skupnosti na Južnem Tirolskem Herbert Dorfmann.

Festival je sestavljen iz 40 dogodkov, med njimi jih je bilo osem pred osrednjim dogajanjem v Trstu, več kot 30 pa se jih bo odvijalo na Borznem trgu. Festival prirejata Zveza slovenskih kulturnih društev v soorganizaciji občine Trst, avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij.

mlj/jk
© STA, 2017