Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Mogherinijeva prepričana v evropsko perspektivo Zahodnega Balkana

Bled, 4. septembra - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je danes na Bledu izpostavila, da je Zahodni Balkan že v Evropi in da je del evropske družine ter da bi vse države regije morale biti in bodo članice EU.

Bled, Festivalna dvorana.
Strateški forum Bled 2017 (BSF).
Odprtje foruma.
Visoka zunanja predstavnica EU Federica Mogherini, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, srbska premierka Ana Brnabić, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Kot osebni cilj je navedla, da bo po koncu mandata sedanje Evropske komisije čez dve leti videti praktičen, merljiv napredek vseh šestih partnerk na Zahodnem Balkanu, s katerim bo njihova pot v EU nepovratna.

Izpostavila je še, da se je EU vedno odločala za sodelovalen in ne konflikten pristop in kot primer izpostavila zadnji primer Severne Koreje, ki je izvedla jedrski poskus.

Da bi dosegli mir, je potrebno izvesti maksimalen gospodarski in diplomatski pritisk na Severno Korejo, EU je pripravljena podpreti nove in strožje sankcije Varnostnega sveta ZN in jih takoj uresničiti v celoti, je dejala.

vr/sk/vr
© STA, 2017