Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na vrhu Bricsa na Kitajskem tudi o Severni Koreji in svetovni trgovini

Peking, 3. septembra - V Xiamenu na Kitajskem se danes začenja vrh skupine Brics, ki jo poleg gostiteljice sestavljajo še Brazilija, Rusija, Indija in Južna Afrika. V središču bo mejni spor med Kitajsko in Indijo, govorili pa bodo tudi o napetostih na Korejskem polotoku. Udeleženci bodo do torka razpravljali tudi o svetovni trgovini.

Indija, Goa.
V indijski zvezni državi Goa se je danes z neformalno večerjo, ki jo gosti indijski premier Narendra Modi, začel vrh voditeljev držav skupine Brics.
Foto: Xinhua/STA

Vrh bo prav tako priložnost za dvostranska srečanja. Najodmevnejše bo med kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in njegovim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, ki bosta po pričakovanjih govorila o okrepitvi skupnega pritiska na Severno Korejo.

Tridnevno dogajanje se bo sicer začelo z gospodarskim forumom, na katerem je pričakovati razpravo o prihodnosti svetovne trgovine. Zaznamujejo jo protekcionistične napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, zaradi česar Kitajska bolj intenzivno išče nove trgovinske partnerje.

mlu/blm/vr
© STA, 2017