Letošnji BSF o novi realnosti, novi normalnosti

pogovarjal se je Mihael Šuštaršič

Ljubljana, 26. avgusta - V začetku septembra se bo na Bledu začel že 12. Strateški forum Bled. Letos bo potekal pod naslovom Nova realnost. Slednja sredi hitro spreminjajočega se sveta očitno postaja nova normalnost. "Potrebujemo pa skupen razmislek, kako se bomo spopadli s to novo realnostjo," je v pogovoru za STA povedal generalni sekretar BSF Peter Grk.

Ljubljana.
Generalni sekretar blejskega strateškega foruma (BSF) Peter Grk.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Rdeča nit, ki smo si jo postavili, odraža duh našega časa. Naslov celotnega foruma je Nova realnost. Mogoče bi lahko celo rekli nova normalnost," je povedal Grk v pripravah na tradicionalni BSF, ki bo letos potekal 4. in 5. septembra v skupni organizaciji zunanjega ministrstva in Centra za evropsko prihodnost.

"Stvari se spreminjajo zelo hitro, z njimi pa se spreminja tudi naša percepcija. Percepcija kriz in mednarodnih odnosov na splošno je drugačna, kot je bila v zgodovini. Zgodovina se na nek način ponavlja in krize, ki smo jim priča zdaj, regionalni konflikti, migracije ipd. niso zelo drugačne, kot so bile v preteklosti. Drugačne pa so naše zaznave teh mednarodnih odnosov," je pojasnil temeljni koncept letošnjega foruma.

"Zaradi digitalizacije in globalizacije se vse stvari zdijo bližje, pomembnejše, bolj del našega življenja in naše nove realnosti. S to percepcijo, ki se spreminja, prihaja tudi do drugačnega razumevanja stvari. Preko družbenih omrežij, kot sta Twitter in Facebook, informacije iz celega sveta pridejo do nas nefiltrirane. In imamo problem, da smo vsak dan bombardirani s tisoč različnimi informacijami, katerih vrednost ni določljiva oz. tudi mi sami ne vemo, kako kredibilne so," je opozoril.

V tem kontekstu bodo na BSF skozi panele poskušali predstaviti glavne teme, ki so ta čas v ospredju zanimanja mednarodne javnosti, je povedal Grk. "Letošnji BSF je postavljen zelo ambiciozno. Gre v skladu s tem, kar smo si zadali kot cilj - da postanemo nekakšen regionalni Davos, kjer na enem mestu zberemo vse ključne predstavnike politike, gospodarstva in civilne družbe. Potrebujemo skupen razmislek, kako se bomo spopadli s to novo realnostjo oz. boljše, kako se bomo nanjo prilagodili in jo tudi usmerjali," je povedal.

"Že ko smo pred letom dni pripravljali vsebinsko zasnovo, smo se odločili, da bomo eno izmed razprav posvetili tudi jedrski varnosti. V tem trenutku je ta tema očitno zelo aktualna. Imeli bomo tudi panel o 'digitalni diplomaciji' oz. o tvitanju v mednarodnih odnosih - ali to spreminja kulturo sporazumevanja med državami? Imeli bomo tudi razpravo o t.i. lažnih novicah, kar je spet tema, ki spreminja našo percepcijo dojemanja sveta."

"Relevantnost vsebinske zasnove in razprav na BSF je prepoznana tako v evropskih središčih kot tudi širše. Daje pomemben prispevek k razmisleku o prihodnosti mednarodne skupnosti in družbe v celoti. V tem kontekstu imamo že zdaj ogromen odziv visokih predstavnikov tako iz držav kot tudi mednarodnih organizacij in civilne družbe," je povedal Grk.

Vprašanja prihodnosti, zlasti Evropske unije, se bodo po njegovem mnenju začela resno odpirati po septembrskih parlamentarnih volitvah v Nemčiji. "Volitve na Nizozemskem in v Franciji so pokazale, da populizem in ekstremizem nista tista, ki bi odločala o tem, kakšno EU si v prihodnosti želimo. Mislim, da bomo po nemških volitvah znotraj EU začeli resen razmislek o tem, kam gremo, kakšno EU si želimo in kako močni oz. solidarni bomo skupaj. Slovenija je tista, ki skupaj z isto mislečimi zagovarja integrirano, močno, solidarno, transparentno in demokratično EU," je povedal.

"V tem kontekstu smo zelo veseli, da nas bosta letos obiskala dva visoka predstavnika EU - prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans in visoka zunanjepolitična in varnostna predstavnica EU Federica Mogherini. To kaže, da se tudi v institucijah EU zavedajo, da živimo zanimivih časih oz. da se morajo tudi institucije približati državljanom in odgovarjati na pomembna vprašanja, ki jih javnost zastavlja. Da sta si vzela čas in da bosta prišla na Bled, je tudi dokaz, da BSF raste in postaja stičišče mednarodnih pogovorov," je dejal Grk.

Udeležba na letošnjem BSF je tudi sicer ena močnejših v zadnjih letih, je še poudaril. Prihaja nova predsednica srbske vlade Ana Brnabić in 13 tujih zunanjih ministrov - med njimi vsi z Zahodnega Balkana, pa tudi turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu in vatikanski "zunanji minister" Paul Richard Gallagher. Prihaja še sedem drugih ministrov in tudi predsednik kanadskega parlamenta Geoff Regan.

Visoka je tudi udeležba predstavnikov mednarodnih organizacij - od generalnega sekretarja OECD Angela Gurrie, generalnega direktorja IAEA Yukiye Amana do visokega komisarja ZN za človekove pravice Zeida Raada al Huseina in generalnega sekretarja Unije za Sredozemlje Fatalaha Sidžilmasija. Izpostaviti velja tudi Lassina Zerbo, ki je direktor CTBTO, organizacije za prepoved jedrskih poskusov, ter namestnico generalnega sekretarja Nata Rose Gottemoeller.

Skupno je doslej sicer prijavljenih že več kot tisoč udeležencev. "To zahteva od nas dodaten napor, a mislim, da nam bo z našimi partnerji uspelo pripraviti zelo dobro konferenco," je prepričan Grk. Zaradi velikega števila pomembnih gostov bodo na Bledu tudi okrepljeni varnostni ukrepi.

BSF bo sicer tako kot že v preteklih letih potekal na treh ravneh - na politični, gospodarski in tudi v okviru foruma mladih, t. i. Youg BSF. Slednji, ki ga običajno pripravijo konec tedna pred začetkom formalnega dela BSF, bo letos v Ljubljani. "Imamo nabor izjemno zanimivih in ambicioznih mladih ljudi, tako da pričakujem, da bodo tudi iz tega dela foruma prišli zaključki oz. predlogi, ki bodo zanimivi za strateški razmislek o naši skupni prihodnosti," je povedal Grk.

Gospodarski del BSF, ki bo potekal vzporedno s političnim delom 5. septembra, bo po besedah Grka "v skladu z novo realnostjo". Glavna tema gospodarskega BSF bodo inovacije, tako socialne kot inovacije v produktih, in kaj pomenijo za prihodnost našega življenja.

Tudi sicer na forumu dajejo vse večji poudarek gospodarski dimenziji, "ker se nam zdi, da ima tudi gospodarstvo veliko vlogo pri tem, v kakšnem svetu bomo živeli", je še povedal Grk. "Tudi zato smo se letos odločili za razpravo o inovacijah. Naš cilj je, da gospodarski del BSF postane vse vključujoča platforma, kjer lahko sodelujejo vsi, ki si to želijo in imajo o gospodarstvu kaj zanimivega za povedati," je povedal.

Pri pripravi gospodarskega BSF tudi letos sodelujejo z ministrstvoma za javno upravo in za obrambo ter vladnim uradom za komuniciranje, pa tudi z ameriško gospodarsko zbornico AmCham in prvič tudi z nemško-slovensko gospodarsko zbornico. Na turističnem panelu sodelujejo tudi s Slovensko turistično organizacijo in ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. "Želimo si, da bi ta gospodarski del postal še bolj izrazit," je dejal Grk.

"Najpomembnejše je seveda sodelovanje z našimi partnerji, ki so tudi letos omogočili, da bomo BSF učinkovito in dobro izpeljali. Tudi zato je povezava med slovensko državo in gospodarskimi partnerji izredno pomembna. Brez njih tudi BSF ne bi bilo," je poudaril generalni sekretar foruma.

"BSF vsako leto postaja večji, po drugi strani pa je večji tudi krog partnerjev, s katerimi sodelujemo." Proračun BSF ostaja v podobnih okvirih, kot je bil kot prejšnja leta, večino sredstev prispevajo partnerji, je še povedal. Hkrati je poudaril, da je BSF zelo pomemben za krepitev mednarodnega ugleda in promocije Slovenije. "Vsakoletno dogajanje na Bledu definitivno odtehta vso vloženo energijo in sredstva," je prepričan Grk.

ms/np
© STA, 2017