SOS poletje: Ob piku strupenih morskih živali pomaga vroča voda

Ljubljana, 8. avgusta - Nadloga v morju niso le ožigalkarji, resne težave lahko povzročijo piki strupenih živali, kot so škarpena in morski pajek. V tem primeru je treba ud, kamor piči, potopiti v vročo vodo, ki naj ima med 50 in 60 stopinj Celzija. Strup teh živali je namreč termolabilen in se ob vročini deaktivira. Pri meduzah pa je treba mesto ožiga spirati in hladiti.

Grosuplje.
Lekarna, zdravila, prva pomoč.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ob piku strupene morske živali je treba mesto pika - ponavadi gre za roko ali nogo - potopiti v vročo vodo, ki naj ima temperaturo vsaj med 50 in 60 stopinj Celzija. "Vztrajamo, dokler zdržimo. Če postane prevroče, ud damo iz vroče vode in potem spet potopimo v vodo. Treba je zdržati vsaj pol ure, lahko tudi eno uro, saj se potem strup deaktivira," je za STA dejal reševalec in inštruktor prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije Janez Kramar. Po njegovih besedah je tudi v tem primeru treba poklicati na pomoč reševalce.

Pogostejši sovražniki plavalcev v morju so meduze. V prvi vrsti se je treba pred ožigi meduz zavarovati tako, da ob prihodu na mesto dopustovanja povprašamo domačine in turistične delavce, ali so na tistem območju meduze.

Če pa vendarle pride do ožiga meduze, je najbolje že v morski vodi sprati ožigalke s kože, svetuje zdravnica Nena Kopčavar Guček. "Strup, ki ga nosijo s seboj meduze, se nahaja v majhnih mehurčkih. Če jih uspemo še cele sprati s kože, do kožne reakcije ne bo prišlo," je dejala za STA. Nato pa je treba mesto ožiga dolgo in temeljito izpirati s sladko in hladno vodo ter namestiti hladni obkladek.

Če pride do kožne reakcije, Kopčavar Gučkova svetuje antihistaminike v obliki mazil in se dobijo v lekarni brez recepta. Ta mazila bodo pomagala zmanjšati vnetje. Če pa gre za zelo občutljivo kožo - nekateri tipi so na ožigalke bolj občutljivi kot drugi -, denimo kožo otrok, pa pridejo v poštev kakšne tablete proti reakciji na koži, ki so tudi na voljo v lekarni brez recepta.

Kopčavar Gučkova pojasnjuje, da urin kot prva pomoč pri ožigih meduz niti ni urbani mit. "Prej bi rekla, da je urin sredstvo za dezinfekcijo, ki je najbolj pri roki, ne bi si dovolila, da ima kakšne protivnetne ali zdravilne učinke. Škoditi ne more, če nimamo ničesar drugega pri roki," je dejala.

Ožig meduz po njenih besedah načeloma ne terja obiska pri zdravniku, je pa lahko nevarno, če pride do stika ožigalk z očmi ali ust in jezika. Oči so namreč zelo občutljive, ob ožigu jezika in ust lahko pride do težav z dihanjem. "Pri tem imam v mislih plavalce kravla, ki imajo odprta usta. Takšen ožig sem že videla in je šlo za zelo hude otekline," je dejala in pojasnila, da je v takem primeru treba dobiti zdravilo v obliki injekcije.

ago/td
© STA, 2017