SOS poletje: Pri blažjih opeklinah hladilna mazila, pri hujših zdravnik

Ljubljana, 6. avgusta - Sončne opekline so poleti pogosta težava, ki običajno sicer ne terja obiska zdravnika. Pri opeklinah je najboljša preventiva, da se torej ne izpostavljamo močnemu soncu. Če pa že, se je treba namazati s kremo z zaščitnim faktorjem. Če do opeklin pride, pa je treba kožo varovati pred nadaljnjim izpostavljanjem soncu in jo mazati s hladilnimi mazili.

Hrvaška.
Morje, turizem, plaža, sonce, sončenje, turist, poletje.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Opekline so posledice vpliva toplote na kožo. Ločimo več stopenj glede na globino tkiva, ki ga prizadenejo. Sončne opekline so epidermalne oz. površinske opekline, ki nastanejo kot posledica predolge izpostavljenosti soncu, premočnim sončnim žarkom, najpogostejši znaki pa so pordela, boleča in otekla koža, ki daje vtis utesnjenosti, žarenja in vročine.

"Glede na svojo naravno obarvanost smo zelo različno občutljivi. Nekateri porjavijo brez težave, drugi - predvsem svetlolasi in rdečelasi- pa ob izpostavljanju soncu vedno končajo z opeklinami," je za STA povedala zdravnica Nena Kopčavar Guček.

Da bi se izognili opeklinam, pa tudi nekaterim drugim kožnim boleznim, denimo melanomu, se je treba izogibati izpostavljanju soncu med 10. in 16. uro. Ko pa se soncu izpostavljamo, je treba kožo zaščititi s kremo z zaščitnim faktorjem. "Številka faktorja pomeni mnogokratnik, s katerim lahko podaljšamo bivanje na soncu brez zaščite," opominja Kopčavar Gučkova.

Če jo torej svetlopolti odnesejo brez opeklin ob kvečjemu 10 minutni izpostavljenosti soncu, krema z zaščitnim faktorjem 30 za 30-krat podaljša ta čas zaščitenosti. "Moramo pa se zavedati, da vsako zaščitno sredstvo nekaj sončne svetlobe vseeno prepusti do kože," je za STA opozoril vodja Lekarne Puconci Bojan Madjar. Zaščitna krema s faktorjem 15 po njegovih besedah zadrži 93 odstotkov UVB žarkov, tista s faktorjem 30 jih zadrži že 97 odstotkov, faktor 50 pa zadrži skoraj vse.

In ravno zaradi prepustnosti in pogosto premajhnih nanosov zaščitnega sredstva svetujejo zaščitne kreme s čim višjimi faktorji. Tako je po besedah Madjara priporočljivo uporabljati kremo z zaščitnim faktorjem 15. Za otroke svetujejo zaščitni faktor 30 ali 50, pri tistih pa, ki imajo alergijo na sonce, priporočajo najvišje faktorje.

Pri izbiri kreme je treba preveriti, ali vsebuje tudi zaščito pred UVA žarki. Slednji namreč opeklin običajno ne povzročajo, prodirajo pa globlje v kožo in prispevajo k njenemu staranju ter pojavnosti kožnega raka, je opozoril Madjar. Kreme, ki ščitijo pred tovrstnimi žarki, imajo na embalaži simbol, v katerem je zapis UVA obkrožen.

A največ spregledanih razlogov za opekline je, ker se ljudje niti ne zavedajo, da so izpostavljeni soncu, denimo pri rekreaciji, med kopanjem v vodi itd. "Morje je kot zrcalo in vrača sončni odsev. Tako da smo ravno v času, ko gremo v vodo, najbolj izpostavljeni," je opozorila Kopčavar Gučkova.

Opozarja tudi, da se zaščitna krema izpira in jo je po kopanju treba znova nanesti. Pogosti spodrsljaji so tudi zaradi prepoznega nanosa kreme. Načeloma bi jo namreč morali nanesti preden se izpostavimo soncu, torej pred odhodom na plažo.

Če pa nas vseeno opeče sonce, se je treba vnaprej močno zaščititi in imeti nenehno na sebi oblačilo, ko se gibljemo po soncu, tudi če se gremo kopati. Strokovnjaki priporočajo tudi hladilna mazila, denimo gel aloe vere. Če pa je nimamo pri roki, pride prav tudi jogurt, pravi zdravnica.

Obisk pri zdravniku v primeru opeklin je potreben, če se na koži pojavijo mehurji. "To so opekline, ki zajamejo drugo plast kože. Povrhnjica odstopi, pod njo se pojavi tekočina. Teh mehurjev nikakor ne prediramo doma, saj so še sterilni, dokler so zaprti. Če jih predremo, niso več sterilni, koža se lahko okuži in zagnoji, tako pa lahko nastanejo trajni sledovi na koži," je dejala. Zdravstveni delavci bodo znali sterilno prebosti mehur in poskrbeti, da se bo koža lepo zacelila, je še dodala.

ago/msa/td
© STA, 2017