Napad v Manchestru - 22 mrtvih, 59 ranjenih

Manchester, 23. maja - Po koncertu ameriške pevke Ariane Grande v mestu Manchester na severozahodu Anglije je pozno sinoči v terorističnem napadu umrlo 22 ljudi, 59 je ranjenih. Policija je napadalca identificirala kot 22-letnega Salmana Abedija, v povezavi z napadom so prijeli še 23-letnega moškega. Odgovornost je prevzela Islamska država.

Velika Britanija, Manchester.
Po koncertu ameriške pevke Ariane Grande v mestu Manchester na severozahodu Anglije je pozno sinoči v terorističnem napadu umrlo 22 ljudi, več kot 100 je ranjenih.
Policisti pred areno v Manchestru.
Foto: Xinhua/STA

KLJUČNE DOSLEJ ZNANE INFORMACIJE

* Eksplozija je odjeknila ob 23.35 po srednjeevropskem času, glede na navedbe prič je eksplodiralo v izhodni avli ob koncu koncerta. Tako v dvorani, ki lahko sprejme 21.000 ljudi, kot pred njo, kjer so sorodniki čakali na obiskovalce koncerta, je izbruhnila panika.

* Po zadnjih podatkih je umrlo 22 ljudi, 59 pa jih je bilo ranjenih, med njimi 12 otrok, mlajših od 16 let. Lokalne oblasti so identificirale prve tri od 22 smrtnih žrtev in sporočile, da so med njimi tudi osemletna deklica iz mesta Leyland in 18-letna študentka zdravstvenega in socialnega varstva.

* Policija je napadalca identificirala kot 22-letnega Salmana Abedija, umrl je ob sprožitvi eksplozivne naprave. V povezavi z napadom so prijeli še 23-letnega moškega. Odgovornost je prevzela Islamska država, ki je ob tem napovedala tudi nove napade.

* Po poročanju britanskih medijev se je Abedi rodil v Manchestru, njegova starša pa sta na Otok zbežala iz Libije. Ima še dva brata in sestro. Nekateri člani njegove družine so se pred kratkim vrnili iz Severne Afrike.

* Gre za najhujši teroristični napad v Veliki Britaniji po letu 2005, ko je prišlo do napada na londonsko podzemno železnico in avtobuse, v katerem je umrlo 56 ljudi. Že več kot dve leti sicer na Otoku velja "resna" grožnja terorističnega napada, kar pomeni, da je napad zelo verjeten.

Velika Britanija, Manchester.
Po koncertu ameriške pevke Ariane Grande v mestu Manchester na severozahodu Anglije je pozno sinoči v terorističnem napadu umrlo 22 ljudi, več kot 100 je ranjenih.
Ljudje polagajo cvetje na območju arene v Manchestru.
Foto: Xinhua/STA

* Britanska premierka Theresa May je obsodila napad in prekinila kampanjo pred parlamentarnimi volitvami. Mayeva je popoldan skupaj z notranjo ministrico Amber Rudd obiskala Manchester, kjer se je srečala s tamkajšnjimi policisti. Obiskala je tudi tamkajšnjo otroško bolnišnico.

* Britanska kraljica Elizabeta II. se je na teroristični napad odzvala z besedami, da je šlo za "barbarsko dejanje". Pri tem je v pisni izjavi izrazila občudovanje prebivalcem Manchestra, ki so se na ta dogodek odzvali "s človečnostjo in sočutjem". S soprogom sta se poklonila žrtvam z minuto molka na vrtni zabavi v Buckinghamski palači.

* Žrtev so se z minuto molka med drugim spomnili tudi v škotskem in valižanskem parlamentu. Po celotni Veliki Britaniji pa so zastave spustili na pol droga, med drugim na Downing Streetu 10 in na mestni hiši v Manchestru.
        
* Mednarodna skupnost je izrazila solidarnost z Britanci. Z minuto molka so se žrtvam poklonili v Varnostnem svetu ZN, napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

* Napad je najostreje obsodil tudi slovenski premier Miro Cerar, predsednik republike Borut Pahor pa je poslal sožalno pismo britanski kraljici Elizabeti II.

* S slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da nimajo podatkov, da bi bili med žrtvami oziroma poškodovanimi tudi slovenski državljani.
        
        
Napad se je zgodil v dvorani Manchester Arena v središču Manchestra

arh/spo
© STA, 2017