Vojaški orkestri bodo igrali v spomin na konec soške fronte

Kobarid, 10. maja - V spomin na soško fronto, ki se je s krvavimi ofenzivami končala pred stotimi leti, bodo letos potekale številne prireditve. Osrednji dogodek bo julijski mednarodni koncert vojaških orkestrov v Kobaridu, ki se ga bodo udeležili tudi visoki predstavniki več držav. Zanimiva bo tudi uprizoritev bitke na Kolovratu, predvidena v septembru.

Miren.
Sto let soške fronte.
Pomnik braniteljem slovenske zemlje na razgledni vzpetini Cerje na Krasu.
Foto: Anže Malovrh/STA

Udeležbo na skupnem koncertu, ki bo 9. julija potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, so doslej potrdili vojaški orkestri iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske in Nemčije ter gostitelj - Orkester Slovenske vojske.

Na dogodek bodo povabljeni tudi visoki predstavniki sosednjih držav in držav, iz katerih prihajajo orkestri. Partnerji pri organizaciji koncerta so poleg nacionalnega odbora ministrstvo za obrambo, Slovenska vojska, Občina Kobarid, Kobariški muzej, Fundacija Poti miru v Posočju in Posoški razvojni center, del sredstev bo prispeval tudi Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve.

Med letošnjimi dogodki v spomin na soško fronto je vodja Fundacije poti miru iz Kobarida Maša Klavora za STA izpostavila tudi skupno spominsko slovesnost, ki jo pred nemško kostnico v Tolminu že v soboto, 13. maja, pripravlja nemška komisija za vojne grobove v sodelovanju s partnerji iz Avstrije, Madžarske in Slovenije. Pred tem bodo predstavniki Nemčije, Avstrije, Madžarske in Slovenije položili vence pri italijanski kostnici v Kobaridu in avstro-ogrskem pokopališču v Modrejcah.

"To bo res lep in simboličen dogodek, kjer bodo nekdaj sprti narodi sodelovali in položili vence vsem vojakom, ne glede na to, na kateri strani so se borili," je o bližajočem se dogodku povedala Klavora. Ob tem bodo pripravili tudi kulturni program in druženje sodelujočih.

V Hudem Logu v Občini Miren-Kostanjevica bodo 26. maja odkrili spominsko obeležje, ki so ga postavili Čehi. Od 16. do 20. julija pa bodo območje soške fronte obiskali številni Madžari, skupno okrog 400, ki jih bo pripeljal zgodovinski vlak Isonzo Expresz. V sklopu tega obiska bo organizirana tudi spominska slovesnost, ki bo 16. julija na avstro-ogrskem vojaškem pokopališču Modrejce pri Tolminu.

Nov vrhunec spominskih dogodkov bo jeseni, saj se je soška fronta končala s prebojem pri Kobaridu, ki ga je avstro-ogrska stran začela oktobra 1917. Tako Kobariški muzej in Kulturno društvo Triglav pripravljata uprizoritev bitke na Kolovratu, ki bo predvidoma 17. septembra.

Kobariški muzej bo 21. oktobra odprl letno razstavo z naslovom Kobarid - Caporetto - Karfreit 1917. "Odločili smo se, da ne bomo govorili o čudežu pri Kobaridu, saj so se vendarle dogajale tudi grozne stvari. Zato govorimo o bitki pri Kobaridu in tudi preboju pri Bovcu in Tolminu, kajti preboj se je vršil tudi iz tolminske in bovške smeri. Ne smemo pa pozabiti niti tega, da se je pred sto leti z bitko pri Kobaridu končala tudi soška fronta," je povedala Klavora.

Poleg tega številni lokalni organizatorji skozi vse leto na območjih, kjer je pred stotimi leti divjala fronta, pripravljajo številne manjše prireditve, spominske pohode, predavanja in razstave.

Slovenija se je že poleti 2012 z ustanovitvijo Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne (2014-2018) dejavno vključila v vseevropsko obeležitev 100. obletnice začetka prve svetovne vojne. "Skladno s slovensko izkušnjo te vojne in kolektivnim spominom se je odločila za delovanje v duhu preseganja delitev, ki so leta 1914 Evropo pahnile v vojno, krepitve idej sobivanja in strpnosti ter medkulturnega in medgeneracijskega dialoga," so za STA spomnili na ministrstvu za obrambo.

"Nacionalni odbor prispeva k utrditvi kolektivnega zavedanja na Slovenskem o tem, da je imela prva svetovna vojna izjemne posledice za življenje vsakega prebivalca in celotne skupnosti, ne le v smislu političnih sprememb, temveč ali predvsem v smislu raznovrstnih izkušenj, ki jih je prinesla vojna," so še povedali na ministrstvu za obrambo.

rr/np
© STA, 2017