V Franciji za veliko noč čokolada, v Italiji velikonočne golobice
Ljubljana, 15. aprila - Evropske države s krčansko tradicijo imajo za veliko noč bogato obloženo mizo. V Franciji si velike noči ne predstavljajo brez čokolade, za Italijo so značilne velikonočne testene golobice, v Nemčiji pa radi spečejo velikonočni kolač v obliki jagnjeta.
Kanada, Vancouver.
Čokoladni zajčki.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA
Na Hrvaškem so na praznični mizi potice in kolači, imenovani kuglofi. V hrvaškem Primorju, Istri in Dalmaciji pečejo sladek velikonočni kruh, pinco, ki ji lahko dodajo tudi velikonočno jajce.
Na velikonočno pogrnjeni mizi na Madžarskem je mlečni bel kruh v obliki kite, postrežejo pa tudi z orehovo ali makovo potico.
Velikonočna testena golobica s koščki kandiranih pomaranč v Italiji se je najprej uveljavila v Lombardiji, pred 2. svetovno vojno pa se je razširila po vsej državi.
V Franciji pa se v velikonočnem času vse vrti okoli čokolade v različnih oblikah od jajc do zvoncev.