Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ob prazničnih jedeh zdravniki svetujejo zmernost

Ljubljana, 14. aprila - Slovenski prazniki so že pregovorno vezani na praznično obloženo mizo, pogostejše prenajedanje in opuščanje telesne dejavnosti. Pestra ponudba praznične hrane, ki ima lep videz, vonj in okus, poveča tek. Zato je pomembno, da smo ob vseh sladkih, mastnih in slanih dobrotah, čim bolj zmerni, opozarjajo zdravniki.

Bled.
Orehova potica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je povedala Vida Fajdiga Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je hrana poleg zraka in vode najpomembnejša, ne zagotavlja pa nam le energije za delovanje in obnavljanje telesa, ampak tudi energijo in gradnike za zdravo rast in razvoj.

Pomembno je, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. To so energijsko bogata živila, z veliko maščob, sladkorja in soli, po načinu priprave pa predvsem ocvrta.

lpc/tz
© STA, 2017