Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na velikonočni mizi so nepogrešljivi barviti pirhi

Ljubljana, 14. aprila - Med tradicionalnimi velikonočnimi jedmi so pirhi, ki v ljudskem izročilu pomenijo kaplje Kristusove krvi. Večina slovenskih pokrajin je ohranila bogato dediščino okraševanja in barvanja jajc.

Dolenjske Toplice.
Velikonočni pirhi.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Med bolj prepoznavnimi pirhi so belokranjske pisanice ter prekmurske remenice ali remenke. S stopljenim voskom narišejo okraske na jajca, ki jih kasneje pobarvajo v rdeči in črni barvi.

Pogost način okrasitve jajc je tudi praskanje. Z ostrim predmetom motive praskajo na območju Metlike, kjer te pirhe imenujejo drsanke, v Prekmurju, kjer jim pravijo škrabanke, pa tudi v Brkinih.

Danes se za barvanje velikonočnih pirhov vse bolj uveljavljajo naravna barvila. To so lahko čebulni olupki, rdeče vino, borovnice, špinača, rdeča pesa, kurkuma, žafranika, pravi čaji, kava in drugo.

sl/apo
© STA, 2017